Hollande il critica pe Macron pentru ”acumularea de reforme”

Fostul şef al statului François Hollande, activ în continuare în viaţa politică franceză, l-a criticat pe succesorul său Emmanuel Macron, căruia-i reproşează că face o ”convingere” din ”acumularea de reforme”, relatează Reuters, potrivit news.ro . Fostul Preşedinte şi-a apărat bilanţul Vineri seara, într-o vizită la Cherbourg (Manche), fieful fostului său premier Bernard Cazeneuve, şi a îndemnat la o trezire a ”social-democraţiei socialiste” drept o cale de mijloc între populism şi liberalism. Într-un discurs pe care l-a susţinut înaintea unei lansări a cărţii sale de memorii “Les leçons du pouvoir” (Editions Stock), cel care l-a numit pe Emmanuel Macron consilier la Elysée şi apoi l-a văzut crescînd în defavoarea sa i s-a adresat, însă fără să-l numească, fostului său protejat.

”Nu poţi să gestionezi şi să acumulezi reforme aşa-zis indispensabile. O reformă nu este o convingere”, a declarat François Hollande vizîndu-şi succesorul, care se confrntă cu dificultăţi la întoarcerea din vacanţă. ”Ceea ce trebuie să-l anime pe Preşedinte este o viziune a viitorului ţării sale, o strategie – care va dura de altfel dincolo de perioada mandatului său – pentru că în ea se înscriu schimbări, pentru că au loc avansări şi progrese”. Îndemnînd la ”angajament”, ”dezinteres”, ”abnegaţie” şi ”sentimentul colectiv”, François Hollande l-a pus în gardă împotriva ”individualismului, cinismului şi narcisismului, o maladie teribilă căreia nimeni nu poate fi sigur că nu-i poate cădea victimă într-o bună zi: forţa presei poate crea de asemenea această iluzie, pentru o vreme”.

François Hollande a revenit în actualitate apărîndu-şi bilanţul în privinţa creşterii economice şi locurilor de muncă, evocînd pensiile ”arătate cu degetul” şi ezitările Palatului Elysée în privinţa implementării prelevării impozitului la sursă, o moştenire a precedentului mandat de cinci ani. ”Această reformă era pregătită”, a declarat François Hollande. El a salutat, de asemenea, munca realizată înaintea Acordului de luptă împotriva modificărilor climatice de la Paris, încheiat în Decembrie 2015, de ministrul demisionar al Tranziţiei Ecologice Nicolas Hulot.

Fostul preşedinte a denunţat ”liberalismul” şi a criticat ”aroganţa celor puternici, sărbătorirea banului, ignoranţa unor teritorii şi aleşi, punerea în discuţie a unor servicii publice şi funcţionari, diminuarea drepturilor sociale în numele muncii” – declaraţii de ”citit” printre rînduri. François Hollande a mai evocat și reforma constituţională pe care o doreşte actualul Executiv, îndemnînd la o reflecţie asupra rolului de premier şi apărînd rolul de ”contra-putere” al Parlamentului.

Detaşat de Partidul Socialist (PS), al cărui prim-secretar Olivier Faure i-a adus Sîmbăta trecută un omagiu în discursul pe care l-a susţinut cu ocazia revenirii din vacanţă, cel care a condus Franţa din 2012 în 2017 şi-a reafirmat ancorarea în locul care-i aparţine. ”Intenţionez să vorbesc despre revenire, (dar) nu am plecat niciodată din viaţa politică”, a spus el. ”Viitorul ţării mele şi viaţa francezilor sunt preocupări legitime ale oricărui fost Preşedinte al Republicii sau oricărui conducător care a exercitat funcţii în stat”. ”Nu te retragi niciodată din Franţa”, a insistat el, lăsînd deschise toate ipoteze cu privire la un viitor rol pe care l-ar putea juca în peisajul politic.

Potrivit unui sondaj Ifop publicat la jumătatea lui August în Le Figaro, 17% dintre persoanele intervievate au spus că doresc ca François Hollande să reintre în cursa la fotoliul de la Elysée în 2022. Proporţia creşte pînă la 44% în rîndul simpatizanţilor PS. În faţa simpatizanţilor săi, la Cherbourg, François Hollande i-a adus de asemenea un omagiu apăsat lui Bernard Cazeneuve, prezent alături de el, declarînd că Republica dispune, o dată cu el, de ”o resursă inepuizabilă de devotament” şi ”de un talent care nu şi-a dat încă tot adevărul”.

După ce a plecat de la Matignon, Bernard Cazeneuve, un fost deputat, şi-a reluat activitatea de avocat.