Haos in Venezuela pe fondul lipsei electricitatii. Noi proteste in masa sunt asteptate in toata tara

Preşedintele ales al Venezuelei, Nicolas Maduro, şi liderul opoziţiei, Juan Guaido, autoproclamat şef al statului, şi-au chemat susţinătorii să manifesteze Sîmbătă, în timp ce pana de curent la scară naţională continuă, transmite AFP, potrivit Agerpres. De Joi după-masă, Capitala şi aproape toate cele 23 de state în care este împărţită Venezuela se confruntă cu jafuri, cu dificultăţi în spitale – unde generatoarele pot asigura doar urgenţele, cu zboruri anulate, suspendarea cursurilor în şcoli şi întreruperea lucrului, ca urmare a lipsei electricităţii. Fără energie, nu funcţionează nici pompele de apă curentă, nici telefoanele fixe, nici internetul.

 „A trebuit să gătim puţinele alimente sărate pe care le aveam, ca să nu se strice prea repede. Dormim afară, nu avem reţea telefonică, toate magazinele sunt închise. E haos”, a relatat o venezueleană agenţiei France Presse.

Alimentarea cu energie s-a reluat parţial Vineri după-masă în unele cartiere din Caracas, apoi s-a întrerupt din nou. Maduro a pus Joi pana de curent pe seama „imperialismului american”. La rîndul său, Guaido a susţinut că problema constituie o „dovadă a ineficienţei uzurpatorului” – referire la Preşedintele care nu mai este recunoscut de o mare parte din comunitatea internaţională şi sub conducerea căruia mulţi venezueleni resimt lipsa alimentelor şi medicamentelor, iar milioane de cetăţeni s-au refugiat în alte ţări.