GHEORGHE CAVCALIUC, AUDIAT IN COMISIA PRIVIND PUCIUL ANTICONSTITUTIONAL

Gheorghe Cavcaliuc, fost șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției, a fost audiat în cadrul Comisiei de anchetă „pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat din Moldova prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale”. Potrivit președintelui Comisiei, deputatul PAS Mihai Popșoi, Gheorghe Cavcaliuc a oferit mai multe detalii privind activitatea profesională în perioada 7-14 iunie 2019. Aceste detalii se vor regăsi în raportul final, care va fi gata pînă la sfîrșitul anului.

Potrivit lui Mihai Popșoi, tot astăzi, 8 octombrie, au fost audiați șeful Biroului de curieri speciali, Valeriu Cemîrtan, dar și președintele Asociației Procurorilor, Alexandru Gladco. Fostul secretar general al Guvernului, Lilia Palii, a fost invitată, dar pentru că se admite că invitația a ajuns abia ieri, va fi trimisă repetat, pentru următoarea ședință a Comisiei.

Mihai Popșoi a mai spus că democrații Sergiu Sîrbu, Vladimir Cebotari și Igor Vremea nu s-au prezentat la audieri, iar prin acest lucru au desconsiderat voința alegătorilor de a ști ce s-a întîmplat pe 7-14 iunie”. Președintele Comisiei precizează că i-ar fi întrebat pe deputați dacă au depus acele sesizări la Curtea Constituțională din proprie inițiativă sau conducerea partidului le-a sugerat acest lucru. Pe fostul premier Pavel Filip, care la fel nu s-a prezentat, membrii Comisiei voiau să-l întrebe ce l-a determinat să semneze decretul din 9 iunie, prin care și-a arogat dreptul de președinte și a dizolvat Parlamentul, stabilind în aceeași zi data unor alegeri noi: „De ce atîta grabă, cine l-a impus sau a fost intima lui convingere?”.

Mihai Popșoi spune că, și în lipsa declarațiilor respectivelor persoane, Comisia are multe informații colectate. Scopul Comisei este de a informa cetățenii. La final raportul va fi transmis Procuraturii, a precizat parlamentarul.

Într-un comunicat de presă, PDM a anunțat că deputații democrați nu vor participa la „așa-numita vînătoare de vrăjitori, pusă la cale de către majoritatea hibridă PSRM-ACUM”. Potrivit PDM, „Comisie de anchetă, care, de fapt, este similară troicii NKVD-iste de tristă faimă, are un singur scop: să intimideze și să denigreze principala forță de opoziție, Partidul Democrat din Moldova, în plină campanie electorală”.

Sursa: IPN