Germania respinge ideea unui transfer al licentei vaccinului Pfizer-BioNTech pentru cresterea productiei

Guvernul de la Berlin consideră că societatea farmaceutică germană BioNTech şi partenerul ei american Pfizer îşi vor putea spori producţia de vaccin împotriva COVID-19 şi exclude o cedare a licenţei acestui vaccin către alte companii, în timp ce preconizează începerea vaccinării populaţiei generale în Germania de la jumătatea anului 2021, potrivit agerpres.

”Obiectivul nostru este ca începînd din Februarie şi Martie să poată fi produse mai multe vaccinuri în Germania”, a declarat ministrul german al Sănătăţii Jens Spahn la postul public ZDF, citat de agenţia EFE.

El a respins sugestia social-democraţilor de a fi transferată licenţa acestui vaccin către alte companii farmaceutice în vederea suplimentării producţiei. ”Vorbim despre o producţie foarte complexă, cu înalte standarde de calitate şi securitate, care nu poate fi transferată nici unei alte firme”, a susţinut ministrul german, amintind că BioNTech a cumpărat la Marburg (Vestul Germaniei) o unitate de producţie a companiei farmaceutice elveţiene Novartis, avînd astfel perspectiva creşterii capacităţii.

Comisia Europeană a contractat în numele statelor membre ale Uniunii Europene 200 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, cu o opţiune pentru încă 100 de milioane de doze. Cele 200 de milioane de doze vor fi livrate pînă în Septembrie 2021. Acestea vor fi suficiente pentru vaccinarea a 100 de milioane din cele aproape 450 de milioane de persoane cît numără împreună statele UE.

Guvernul de la Berlin estimează că începînd din Ianuarie vor fi livrate Germaniei săptămînal circa 700.000 de doze de vaccin.

La fel ca majoritatea ţărilor europene, Germania începe vaccinarea cu persoanele cu vîrste de peste 80 de ani, cu personalul sanitar şi alte categorii foarte vulnerabile. Se va coborî apoi pe grupe de vîrstă şi niveluri de vulnerabilitate, în luna Februarie fiind estimată începerea vaccinării grupei de vîrstă de peste 70 de ani.

În ce priveşte populaţia generală, ministrul Spahn a spus că obiectivul Guvernului german este ca de la jumătatea anului 2021 să ofere posibilitatea vaccinării tuturor cetăţenilor neincluşi în categoriile vulnerabile. Pe de altă parte, a adăugat el, faptul că nu există deocamdată posibilitatea ca toţi cetăţenii să se vaccineze nu permite instituirea unor excepţii privind restricţiile de mobilitate în cazul persoanelor vaccinate.