GALA PREMIILOR IN SANATATE, EDITIA A IV-A, SI-A DESEMNAT LAUREATII

Cei 13 laureaţi ai Galei Premiilor în Sănătate, aflate la a IV-a ediţie, şi-au ridicat ieri trofeele. Ediţia din acest an a avut genericul „Siguranţă alimentară”, Gala fiind singurul şi cel mai aşteptat eveniment al anului din lumea medicală.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Sănătăţii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) şi Centrul de Informare şi Comunicare în Sănătate (CICS).

Ministrul Sănătăţii, Mircea Buga, a menţionat că scopul Galei este de a identifica exemplele de bună practică din domeniul sănătăţii – oameni, instituţii şi organizaţii, care prin dedicaţie, originalitate şi pasiune contribuie la dezvoltarea sistemului medical din R. Moldova. „Acest eveniment a devenit o tradiţie. Ne străduim să facem totul ca beneficiarii din sănătate să fie satisfăcuţi. Sănătatea trebuie să devină o prioritate atît pentru noi, cît şi pentru cetăţeni”, a subliniat Mircea Buga.

Un mesaj de salut din partea prim-ministrului Chiril Gaburici a adresat asistenţei consilierul principal de stat în domeniul ocrotirii sănătăţii şi dezvoltării sociale, Boris Gîlcă. Oficialul a adus mulţumiri organizatorilor evenimentului şi a accentuat că Guvernul îşi doreşte să construiască un sistem social european bazat pe domeniul sănătăţii.

Potrivit organizatorilor, în perioada 1-10 aprilie, şefii tuturor centrelor de sănătate publică şi centrelor medicilor de familie, spitalelor, agenţiilor teritoriale ale CNAM, instituţiilor medicale din sistem, ONG-urilor în sănătate, redacţiilor media i-au nominalizat pe cei mai buni promotori ai sistemului de sănătate din instituţiile conduse de ei. Juriul format din 17 persoane a desemnat laureaţii dintr-o listă de 50 de echipe şi persoane nominalizate.

Trofeul pentru cea mai bună echipă a medicului de familie a fost înmînat echipei Centrului medicilor de familie „SANCOS” pentru calitatea serviciilor medicale prestate, iar cel pentru cea mai bună echipă de asistenţi medicali – echipei de asistenţi medicali de la Centrul de Sănătate Flămînzeni-Coşcodeni, raionul Sîngerei, pentru performanţele înalte înregistrate.

Cea mai bună echipă de urgenţă a fost desemnată echipa Departamentului de Medicină Urgentă de la Spitalul raional Cahul, în frunte cu Oleg Creciun. Echipa Departamentului cardiochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Republican, condus de Aurel Bătrînac s-a ales cu trofeul pentru cea mai bună echipă/secţie spitalicească. Directorul Centrului Naţional de Transfuzie a Sîngelui, Svetlana Cebotari, a ridicat premiul pentru cel mai performant management al instituţiei medicale. De trofeul pentru întreaga carieră medicală s-a învrednicit profesorul universitar Gheorghe Baciu.

În cadrul evenimentului a fost organizată o licitaţie de tablouri pentru susţinerea tinerilor pictori. Gala Premiilor în Sănătate este organizată din anul 2011.

La manifestare au fost prezenţi şeful Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în R. Moldova, Jarno Habicht, reprezentanţi ai corpului diplomatic, ai societăţii academice, administraţiei centrale şi circa 200 de manageri ai instituţiilor medicale din ţară.