Franta si Germania vor sa impuna o obligatie financiara pentru statele care nu vor sa accepte imigranti

Țările membre ale Uniunii Europene care vor refuza acceptarea imigranților extracomunitari ar putea fi obligate să achite contribuții de solidaritate, confirm unui proiect elaborat de Franța și Germania, afirmă surse citate de agenția Reuters. Conform unui proiect de document circulat la o reuniune a miniștrilor de Interne din țările UE și obținut de agenția Reuters, planul prevede în continuare obligativitatea țărilor europene de a accepta solicitanți de azil, dar pot fi făcute excepții pentru țările care contribuie cu "măsuri alternative de solidaritate", scrie mediafax.ro. Surse diplomatice au explicat că terminologia se referă la contribuții la bugetul UE sau la proiecte pentru dezvoltare în țări africane.

Planul vizează depășirea disensiunilor între națiuni UE precum Germania, care acceptă imigranți, și țări estice precum Ungaria, reticente să ofere azil. Documentul prevede instituirea unui mecanism la nivelul Uniunii Europene pentru a se evita o situație în care toate țările ar putea opta pentru achitarea de contribuții financiare.

În Aprilie 2017, Consiliul Uniunii Europene a propus oferirea unor subvenții de cîte 60.000 de euro pentru fiecare imigrant statelor UE care primesc extracomunitari peste cotele stabilite de Comisia Europeană, iar țările care nu primesc ar urma să achite sumele. Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în Septembrie 2015, să distribuie pe bază de cote 160.000 de refugiați extracomunitari ajunși în spațiul UE. România, Cehia, Slovacia și Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiție și Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranților conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată. După atentatele comise la Paris în Noiembrie 2015, Polonia a semnalat că nu va mai primi refugiați.