FRANTA RESPINGE CEREREA DE AZIL DEPUSA DE FONDATORUL WIKILEAKS, JULIAN ASSANGE

Franţa a respins, vineri, o cerere de azil depusă de fondatorul WikiLeaks, australianul Julian Assange, a anunţat preşedinţia franceză într-un comunicat, citat de AFP.

«Date fiind elementele juridice şi situaţia materială a lui Assange, Franţa nu poate da curs cererii sale», a anunţat Palatul Elysee. «Situaţia lui Assange nu este de pericol imediat», a subliniat preşedinţia franceză, amintind că fondatorul Wikileaks «face obiectul unui mandat de arestare european».

Într-o scrisoare adresată la 2 iulie preşedintelui francez Francois Hollande şi publicată de cotidianul Le Monde, Julian Assange i-a solicitat Franţei să-i «ofere protecţia necesară împotriva — şi exclusiv împotriva — persecuţiilor politice la adresa sa».

Julian Assange este refugiat de trei ani de zile pe teritoriul ambasadei Ecuadorului la Londra: Quito i-a acordat azil, considerînd că diversele anchete şi presiuni americane împotriva WikiLeaks justifică acordarea acestui statut.

Însă o altă procedură, pe care Assange o invocă exclusiv în cuvinte disimulate în cele şase pagini ale scrisorii sale deschise, este cea care îl împiedică pe Assange să iasă din ambasada pe teritoriul căreia locuieşte în prezent. După plîngeri depuse în Suedia de două femei, care l-au acuzat de viol şi agresiune sexuală, serviciile Procuraturii din Stockholm au cerut să-l audieze în calitate de martor.

Assange aminteşte că el nu a fost acuzat oficial de niciun delict sau crimă şi nu a fost pus sub urmărire penală. Cu toate acestea, el este vizat de un mandat de arestare pentru că a părăsit Suedia fără a răspunde la convocările justiţiei suedeze.

Sursa: Agerpres