Francois Hollande despre ce ar fi spus Putin: ‘A amenintat ca va zdrobi Ucraina!’ Reacția prompta a Kremlinului

Kremlinul a dezminţit Vineri că Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat, în timpul negocierilor de la Minsk din Februarie 2015, să „zdrobească” forţele ucrainene, după cum afirmă fostul Preşedinte Francois Hollande în Memoriile lui, informează AFP, potrivit agerpres. Negocierile, care au i-au reunit în acel an în Capitala belarusă pe liderii francez, rus, ucrainean şi german, Francois Hollande, Vladimir Putin, Petro Poroşenko şi Angela Merkel, au dus la semnarea unor acorduri de pace între Kiev şi separatiştii proruşi din Estul Ucrainei.

În cartea sa „Lecţii de putere”, publicată în Aprilie, Hollande afirmă că în cadrul acelor negocieri Vladimir Putin a ameninţat să „zdrobească” forţele ucrainene, în timpul unui schimb tăios de replici cu Petro Poroşenko. „De mai multe ori tonul urcă între Poroşenko şi Putin, care se enervează brusc şi ameninţă să zdrobească pur şi simplu forţele militare ale interlocutorului său. Ceea ce echivalează cu a admite prezenţa forţelor sale în Estul Ucrainei. El revine imediat” (asupra afirmaţiilor), relatează Francois Hollande în carte. O traducere a unor extrase din această carte, în rusă şi ucraineană, a apărut recent pe reţelele sociale din Ucraina, provocînd o polemică.

Întrebat Vineri de presă dacă fraza „vă voi zdrobi” a fost într-adevăr rostită de Putin în timpul negocierilor de la Minsk în Februarie 2015, purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns: „Nu”. „Am asistat practic la toate negocierile. Nu am auzit o asemenea frază”, a dat asigurări Peskov.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia că îi susţine militar pe separatiştii din Estul Ucrainei, acuzaţie pe care Moscova o dezminte în mod vehement. Conflictul dintre separatiştii proruşi şi Armata ucraineană s-a soldat cu peste 10.000 de morţi de la declanşarea lui în 2014.