Fortele americane s-au retras din cinci baze din Afganistan

Forţele americane s-au retras din cinci baze militare din Afganistan, conform acordului semnat de Washington cu talibanii în Februarie, au confirmat Marţi ambele părţi, scrie agerpres. Potrivit dpa, părţile nu au dezvăluit poziţia exactă a bazelor abandonate, dar informaţii furnizate de oficiali din SUA şi din Afganistan lasă să se înţeleagă că ar fi vorba de baze din provinciile Helmand, Uruzgan, Paktika şi Laghman.

Acordul dintre Statele Unite şi talibani prevede ca militarii americani să se retragă din cinci baze şi să îşi reducă efectivele la 8.600 în termen de 135 de zile; termenul-limită a expirat Luni.

Talibanii au salutat evoluţiile dar au acuzat forţele armate ale SUA de atacuri aeriene în regiuni „din afara zonelor de luptă active”.

Emisarul american pentru pace în Afganistan, Zalmay Khalizad, a confirmat, Marţi, că SUA au încheiat prima fază a angajamentelor conform acordului. El a criticat însă nivelul ridicat al violenţei în Afganistan şi a condamnat un atac al talibanilor asupra capitalei unei provincii, soldat Luni cu uciderea a 12 membri ai agenţiei de informaţii afgane şi rănirea altor 63. Oficialul a adăugat că atacul este contrar angajamentului talibanilor de a reduce violenţa.

Khalizad a declarat că în următoarea fază a implementării acordului va insista asupra finalizării eliberării unor deţinuţi de către Guvernul afgan şi de către militanţi, asupra reducerii violenţei, respectării depline a angajamentelor antiteroriste ale talibanilor şi începerii unor negocieri de pace inter-afgane care ar putea eventual pune capăt deceniilor de război din Afganistan.