Fortele aeriene americane isi schimba politicile dupa cazarea unor echipaje in resorturile lui Trump

Forţele aeriene ale Statelor Unite au ordonat revizuirea modului în care se alege cazarea în deplasările internaţionale, după ce s-a aflat că membrii unor echipaje au fost cazaţi în staţiunea de golf Trump Turnberry din Scoţia, unde a investit Preşedintele american Donald Trump, scrie publicaţia Politico, preluată Luni de PA şi agerpres.

Decizia a fost luată în contextul unei anchete a Congresului SUA privind un posibil conflict de interese privind cheltuielile militare crescute la aeroportul Prestwick din Glasgow şi în complexul de lux din comitatul scoţian Ayrshire. Conducerea US Air Force (USAF) „a ordonat Comandamentului pentru Mobilitate Aeriană să revizuiască toate instrucţiunile referitoare la selectarea aeroporturilor şi la cazarea în timpul deplasărilor internaţionale”, arată un comunicat publicat de Politico. La sfîrşitul săptămînii trecute, s-a aflat că echipajul unei aeronave C-17 folosită atît de aviaţia militară a SUA, cît şi de Garda Naţională Aeriană din statul Alaska a fost cazat la Trump Turnberry, în timp ce avionul cu destinaţia Kuweit era staţionat la Prestwick.

Forţele aeriene americane au făcut cunoscut că, deşi primele verificări „arată că echipajul în tranzit prin Scoţia a respectat toate instrucţiunile şi procedurile, înţelegem că pentru membrii forţelor armate ale SUA cazarea în unităţi de lux, chiar dacă se încadrează în cotele guvernamentale, poate fi permisă, însă nu şi recomandabilă”. „De aceea, revizuim toate instrucţiunile respective”.

„Chiar dacă echipajele USAF respectă toate directivele şi instrucţiunile, trebuie să avem în vedere percepţia că nu gestionăm bine banii contribuabililor, generată de cazarea echipajelor în astfel de locuri (revizuirea va include serviciul activ şi rezerviştii)”, arată comunicatul citat. USAF mai precizează că aeronavele militare americane, în special C-17, au folosit tot mai mult aeroportul Prestwick pentru escale din 2015 pînă în 2019, datorită unor considerente cum ar fi funcţionarea non-stop, zona mare de parcare şi poziţia pe traseul curselor între Europa şi Orientul Mijlociu.

Congresul Statelor Unite a început o anchetă pentru a verifica dacă cheltuielile în creştere la Prestwick şi presupusele oferte de reduceri în staţiunea de golf a lui Trump încalcă Constituţia. După informaţiile privind camerele la preţ redus pentru anumiţi pasageri şi echipaje şi partidele gratuite de golf la Turnberry pentru echipajele americane militare şi civile, Preşedintele a fost avertizat că interesele sale financiare în complex pun probleme legate de creşterea cheltuielilor aeroportuare.