FOAIE VERDE-N APĂ CHIOARĂ, COMUNISMU-I DE OCARĂ!

S-au temut să rişte şi au eşuat

Mihai CONŢIU

Un balon de săpun – asta au fost marşul şi mitingul comuniştilor din miezul zile de Sîmbătă, 23 Noiembrie! În ansamblu, imaginea pe care ne-a oferit-o a fost una halucinantă, desprinsă dintr-un trecut penibil, retrograd şi revoltător. Oarecum merită compătimirea şi înţelegerea noastră acei bieţi oameni ieşiţi la manifestaţie fără să ştie absolut nimic despre planurile diabolice ale liderilor comunişti care i-au scos în stradă. Pentru amărăciunea în care trăiesc, îndemnizaţiile de miting ce le-au fost oferite înseamnă ceva...

Cu acest prilej, comuniştii ne-au confirmat că, într-adevăr, trăiesc pe sau în altă lume. Marşul şi mitingul lor a fost o formă fără fond. În realitate, comuniştii au protestat împotriva faptului că nu mai sunt la guvernare. Nu se împacă deloc cu gîndul că nu mai conduc această ţară după bunul lor plac. N-au crezut niciodată că vor rămîne atîta timp în Opoziţie, că nu mai au şanse reale să mai recîştige Puterea, aşa cum s-a întîmplat în 2001 sau printr-un compromis de genul celui arbitrat şi admis de Occident în 2005. După 2005, întreaga lume civilizată a constatat cît valorează promisiunile şi angajamentele comuniştilor, mai ales cele ale lui Voronin, care a crezut că-i poate înşela pe occidentali tot la fel cum a făcut-o şi cu moldovenii. Ei încă se cred un fel de icoane izbăvitoare ale naţiei, ale celor mulţi şi pentru care nu au nici cel mai elementar respect.  

Ascultîndu-i pe vorbitorii comunişti de la miting, pe cei rostuitori în limba română, am remarcat că discursurile lor au un singur autor. Escrocheria sentimentală din conţinutul acestora, demagogia expirată, dar care probabil că mai are un dram de impact asupra unor oameni simpli şi dezinformaţi, chemările mobilizatoare împotriva guvernării, toate luate la un loc şi încă destule alte astfel de fraze manipulatoare erau parcă îndreptate împotriva propriei lor guvernări de 8 ani.

Este de-a dreptul crispant să-l auzi pe domnul-tovarăş Vladimir Voronin acuzînd guvernanţii că pensiile sunt prea mici! Da, sunt mici pentru că acestea sunt realităţile economice în chiar contextul crizei economice mondiale, dar de ce nu a mărit Voronin aceste pensii atît de mult încît să nu mai fi plecat de la guvernare pînă la Judecata de Apoi? Măcar dacă ar fi vorbit despre asta vreun biet om bătrăn, dar nu pensionarul de lux Voronin, cu pensie din Rusia şi din R. Moldova, care-şi permite cele mai luxoase vacanţe! Nu este o ironie, dar sunt sigur că Voronin ar fi putut să le dea cu tifla la toţi în materie de campion la pensii. Condiţia este să-şi ia cetăţenie română, pentru că i s-ar acorda fără probleme, şi să-şi ceară pensie de la statul român, care i-ar oferi-o la fel, fără probleme!

La fel de crispante sunt acuzele comuniştilor atunci cînd vorbesc de cei peste un milion de moldoveni plecaţi peste hotare! Alo, tovarăşi, dar parcă voi i-aţi alungat cel mai mult din „Raiul guvernării comuniste de 8 ani”!

Destinatarii marşului şi mitingului comunist

Auzindu-le discursurile, parcă vizionam un film cu proşti. Strigau „Moldova sau Maldava” şi constatam că se referă la o Moldovă aflată numai în minţile lor încifrate, la o Moldovă care le permite doar lor să se lăfăiască în bunăstare şi dispreţ faţă de locuitorii de rînd ai acestei ţări, nu şi moldovenii din Moldova reală. N-am văzut absolut nici un drapel al R. Moldova, pe care Voronin l-a sărutat de două ori cînd şi-a depus jurămîntul de preşedinte de ţară. Au răcnit din răsputeri despre o Moldovă independentă şi au defilat simbolic cu steagul Rusiei şi, fireşte, cu secerile şi ciocanele lor însîngerate. Independenţă de UE şi dependenţă de Rusia şi fantomatica Uniune Vamală?

Comuniştii spun că respectă prevederea art. 13 din Constituţie, în care este statuată ca limbă de stat limba moldovenească. Foarte bine, atunci de ce în majoritatea discursurilor rostite la marş şi la miting limba moldovenească a fost minoritară în raport cu cea rusă? Probabil că au vorbit mai mult ruseşte pentru a fi mai bine înţeleşi de finanţatorii lor, de către susţinătorii din Transnistria...

Marşul şi mitingul comuniştilor au avut doi destinatari. Primul este Rusia, care doreşte integrarea europeană a R. Moldova aşa cum gruparea fundamentalistă teroristă al-Qaeda doreşte să se convertească la ortodoxism. Al doilea destinatar a fost Uniunea Europeană, căreia comuniştii au crezut că or să-i creeze imaginea unei Moldove instabile, aflată în prag de război civil şi ostilă integrării europene pînă în chiar ajunul Summit-ului de la Vilnius.

Cauze logice ale eşecului

Ca om care am fost pe stadioanele de fotbal, cred că aş fi generos în a afirma că numărul participanţilor la marşul şi mitingul comunist a depăşit cifrele aproximative de 5-6 mii de oameni. Aprecierea a fost ajutată mai ales în momentul în care au mărşăluit în jurul Guvernului, cînd PMAN a rămas goală şi a început să fie reocupată de participanţi.

În primul rînd, cred că s-au zgîrcit la bani, căci nimeni nu-i atît de fraier încît să iasă la aşa ceva pe degeaba. Ei s-au bizuit probabil pe un voluntarism spontan al chişinăuienilor, dar au luat plasă. Bănuiesc că vor avea probleme cu sponsorii!

În al doilea rînd, comuniştii intenţionau să organizeze un miting non-stop, dar şi asta costă o groază de bani. Iarăşi le-a jucat festa avariţia lor şi zgîrcenia. Ca să ţii, cu schimbul, chiar şi 50-100 de oameni în PMAN, păi asta presupune cheltuieli serioase, nu glumă, iar comuniştii nu au atîta zel în ei, nu au credinţă în ceva pentru că sunt lipsiţi de un ideal definibil şi just.

În final, manifestaţia lor de Duminică s-a încheiat penibil, iar asta în pofida aerului de satisfacţie afişat de Voronin cînd îşi auzea numele aclamat. Scoţîndu-l în faţă pe Iurie Munteanu, în calitate de moderator al tribunei, este lesne de intuit că PCRM a avut un plan prin care urmărea să declanşeze o scînteie pentru ca manifestaţia să-şi găsească „rostul” în acte violente de vandalism, acţiuni care i-ar fi motivat să rămînă non-stop în PMAN măcar trei zile. Munteanu, fireşte, ar fi trebuit să fie ţapul ispăşitor, căci nu-i greu de intuit că anume acest rol i-a fost destinat. Din cîte ni se spune, Munteanu habar nu avea despre aşa ceva.

Renunţarea la o manifestaţie maraton a fost determinată şi de faptul că intenţiile lor agresive au fost aflate înainte de termen, adică înainte de punerea lor în practică.  Pe de altă parte, bănuiesc că autorităţile au fost bine pregătite pentru orice provocări, iar comuniştii au aflat despre aceasta şi au înţeles că nu au nici o şansă, ba chiar că riscă să fie încadraţi penal.

În final, este păcat de bieţii oameni manipulaţi şi momiţi acolo de comunişti să protesteze, în fond, chiar împotriva lor şi a viitorului copiilor lor. În ceea ce priveşte UE, comuniştii au luat iarăşi plasă, pentru că europenii au ştiut din start rostul acestei manifestaţii, cine şi de ce stă în spatele ei şi că nu este reprezentativă pentru întreg poporul.