FMI, AVERTISMENT DE ULTIMA ORA

Criza ce se apropie ne va găsi tot nepregătiți

Fondul Monetar Internațional avertizează, în ultimul raport de Stabilitate Financiară Globală, că următoarea criză financiară este aproape, sosirea ei fiind doar o problemă de timp. FMI subliniază că nu s-au rezolvat, încă, problemele din sistemul global, ce au iesit brutal la suprafață după ultima criza financiară, notează The Guardian. “Bilanțurile sînt întinse la maximum în multe bănci și companii din economiile emergente. Aceste companii au devenit mult mai sensibile la un posibil stres financiar”, spune FMI, potrivit HotNews.ro.

Politicile de stimulare monetară masivă au readus creșterea în economiile dezvoltate, după recesiunea profundă ce a venit după criza declanșată odată cu prăbușirea Lehman Brothers, în 2008. Dar ceea ce FMI numește “transferul” către o revenire mai sustenabilă - fără propteaua costurilor ultra-ieftine de împrumut - nu a fost materializat pînă acum, continuă The Guardian.

Între timp, banii ieftini creați pentru a salva economiile dezvoltate au inundat piețele emergente, umflînd bule ale prețurilor activelor, și încurajînd companiile și Guvernele să profite de costurile neobișnuit de reduse ale împrumuturilor pentru a-și escalada nivelul de îndatorare. 

În plus, eșecul încercării de a petici sistemul financiar internațional după ultima criză - prin asigurări că băncile din piețele emergente dețin destul capital și prin limitarea împrumuturilor cu profil de risc ridicat -înseamnă că un nou șoc de tipul Lehman Brothers ar putea fi factorul declanșator al unei noi panici globale. 

Șocurile își pot avea punctul de origine în economii avansate sau emergente și - combinate cu vulnerabilități sistemice nerezolvate - pot duce la perturbări în piețele globale și la o secare bruscă a lichidității din piețe în multe sectoare”, spune FMI, avertizînd că unele piețe par a fi "fragile". 

Avertismentul Fondului Monetar Internațional are ecou și în alte instituții. De exemplu, economistul-șef al Băncii Angliei, Andy Haldale, a argumentat că lumea intră în ultimul episod al unei “crize în trei părți”. 

FMI nu a renunțat, încă, la speranța că se va ajunge la ceea ce numește o “normalizare de succes” și nominalizează o serie de condiții ce trebuie îndeplinite pentru atingerea ei, de la o rebalansare reușită a creșterii economice din China la "asigurări împotriva lipsei de lichiditate" în piețele financiare.

Totuși, eșecul decidenților din întreaga lume de a ține sub control problemele sistemului financiar internațional în ultimii șapte ani, în ciuda precedentului Lehman Brothers și a ceea ce s-a întîmplat după prăbușirea acestuia, sugerează că orice măsuri vor fi luate, acum, vor fi probabil prea puțin și prea tîrziu. 

Sursa: realitatea.net