FILIPINE: A INCEPUT SUMMITUL ASEAN, MARCAT DE PROTESTE LA MANILA

În Filipine a început luni al 31-lea summit anual al Asociației Națiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), marcat de proteste publice la Manila, relatează agențiile de presă internaționale.

În discursul său de deschidere, președintele filipinez Rodrigo Duterte, citat de Xinhua, a afirmat că "terorismul și extremismul violent amenință pacea, stabilitatea și securitatea regiunii noastre, deoarece aceste amenințări nu au granițe". El a adăugat că pirateria și jafurile periclitează creșterea economică și destabilizează comerțul global.

La Manila s-au reunit liderii politici din cele 10 state membre ale ASEAN - Brunei, Cambodgia, Filipine, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Singapore, Thailanda și Vietnam - și din șase țări partenere: Australia, China, Coreea de Sud, India, Japonia și Noua Zeelandă. De asemenea, participă reprezentanți la nivel înalt ai Statelor Unite, Uniunii Europene, Rusiei și Organizației Națiunilor Unite. Luni și marți, vor urma și summituri în formulele ASEAN+1 și ASEAN+3. La ceremonia de deschidere a asistat și președintele Statelor Unite, Donald Trump.

Pe străzile capitalei filipineze au manifestat luni sute de protestatari: militanți de stînga, agricultori și studenți. Au avut loc ciocniri cu forțele de ordine, care au intervenit cu tunuri de apă cînd manifestanții se pregăteau să ardă o efigie a lui Trump înaltă de aproximativ patru metri. Figura în formă de svastică simboliza, potrivit unuia dintre organizatorii protestului, "fascismul, războiul și jaful". Cele patru brațe susțineau elemente reprezentînd sac cu bani, un focos de rachetă, un pistol și o lopată, iar președintele american era înfățișat cu o mustață asemănătoare cu a lui Hitler și ascunzîndu-l în spate pe Duterte. Mulțimea a cerut alungarea lui Trump, a trupelor americane și a imperialiștilor.

Sursa: Agerpres