FILAT A FOST DESEMNAT PREMIER

A început numărătoarea inversă

În sfîrşit, preşedintele Nicolae Timofti a anunţat nominalizarea lui Vlad Filat la funcţia de prim-ministru. De această dată, chiar putem recunoaşte că a fost respectat un „termen rezonabil”. În termeni constituţionali, preşedintele Timofti a respectat toate procedurile.

Aici a fost vorba despre consultarea fracţiunilor parlamentare, mai puţin cea a PCRM, care a denunţat procedeul în sine; a luat în calcul faptul că singura candidatură propusă a fost cea a PLDM, pe Vlad Filat; a ţinut cont şi de faptul că liberal-democraţii majoritari au această prioritate democratică, în spirit şi practică de tip european.

Nici nu se putea altfel! Vlad Filat este singurul jucător politic pe care Europa îl percepe ca partener credibil de dialog. RM mai are încă o mică şansă la Vilnius cu el! Se mai poate recupera ceva! Există şansa să nu ratăm chiar totul! Anume aceste şanse europene pe care RM le-ar avea cu Filat, acreditat vizibil de oficialii CE şi UE, i-au determinat pe antieuropenii democraţi şi comunişti să voteze demisia Guvernului, iar pe Mihai Ghimpu să declanşeze un atac surprinzător de susţinut şi neprobat împotriva persoanei premierului şi, nefiresc, mai puţin a întregului Cabinet de Miniştri.

Pe de altă parte, PD şi PL nu le convin deloc alegeri anticipate. Potrivit unor sondaje reale, democraţii abia dacă ar acumula 5%, iar liberalii... nici atît! Circul va continua! De „dragul intereselor alegătorilor”, Ghimpu, „orchestrat” de Plahotniuc, va juca hora independenţei, Lupu pe cea a „intereselor majore” doar spre a-l şantaja pe Filat pentru ca, în schimbul susţinerii, să le admită în Guvern aceiaşi reprezentanţi coruptibili şi insubordonaţi.

În comunicatul său de presă, altfel spus, Filat şi-a reafirmat intenţia de a guverna fără corupţie şi coruptibili. Asta înseamnă că nu va fi dispus să facă nici o concesie, că nu va admite să conducă un Guvern cu miniştri subordonaţi partidelor componente. Abia acum, dacă nu-l vor susţine pe Filat, Ghimpu şi Lupu îşi vor arăta adevărata faţă antieuropeană! Guvernare fără PL şi cu neafiliaţi? Greu de spus, mai curînd ANTICIPATE! Startul a fost dat în două direcţii!