FARA MOSCOVA NU POATE FI INLATURAT NICI UN PERICOL LA ADRESA SECURITATII INTERNATIONALE

Rusia promovează o politică externă activă în zeci de state, pentru a-şi explica poziţia geopolitică faţă de ceea ce ambasadorul rus în Mexic, Eduard Malaian, a numit „intensificarea atmosferei duşmănoase din partea unor ţări occidentale ”.

Într-un interviu acordat ziarului La Jornada, diplomatul a spus că Moscova nu va contempla în tăcere acţiunile NATO, pe care le consideră ostile. „Noi deja avem alianţe militare la hotarele occidentale. Nu consideraţi că Rusia e în singurătate. Avem suficienţi aliaţi”, a afirmat diplomatul. Iar în ceea ce priveşte ţările Americii Latine, Malaian susţine că Rusia se bucură de sprijin mare, măcar din considerentul că toată lumea a obosit de hegemonia americană.

Diplomatul rus a enumerat acţiunile NATO pe care guvernul de la Moscova le consideră ostile. Recent, în România NATO a dislocat elemente de scut antiaerian. A început construcţia obiectivelor similare în Polonia, se instituie baze militare în Balcani. „Pentru a-şi justifica acţiunile, NATO şi în primul rînd SUA, afirmă că paşii întreprinşi sînt doar un răspuns la politica agresivă externă a Rusiei. Dar este un fals”, spune diplomatul.

Malaian consideră că la multe foruri internaţionale diplomaţia rusă a insistat în repetate rînduri asupra necesităţii colaborării în chestiuni ce ţin de securitatea mondială. „Bineînţeles, în primul rînd ne gîndim la securitatea proprie. Din păcate, această chestiune este interpretată în mod diferit. Dar în Siria noi am demonstrat că problema securităţii este una comună, prin urmare, poate fi soluţionată doar prin eforturi comune”, a mai spus Malaian.

Diplomatul a mai amintit că, acum 20 de ani, statele occidentale au asigurat Rusia că NATO nu se va extinde dincolo de hotarele Germaniei. Însă, în prezent, statele-membre ale Tratatului de la Varşovia, plus Letonia, Lituania şi Estonia , astăzi sînt membre ale NATO. Şi se negociază cu Ucraina şi Georgia perspectiva aderării.

„Se încearcă schimbarea hărţii lumii, pentru a consolida poziţiile Occidentului. Iniţial, extinderea NATO era motivată prin pericolul care venea, chipurile, din partea Iranului. Astăzi Iranul nu mai este o problemă”, a opinat Malaian.

Fiind întrebat despre asigurarea colectivă a securităţii internaţionale, diplomatul a afirmat că fără Moscova nu poate fi înlăturat nici un pericol. Drept exemplu – Siria: nimeni nu poate de unul singur să învingă terorismul. E nevoie de eforturi comune. Şi nici o ţară, oricît de puternică ar fi, nu poate dirija întreaga ordine mondială.

După La Jornada, Mexic