Facebook vs. Apple. Tot ce e bine sa cunosti despre razboiul privind politica de confidentialitate

O actualizare viitoare a iOS-ului Apple vă va informa dacă o aplicație dorește să vă urmărească. Acest lucru nu este deloc pe placul Facebook. O schimbare de confidențialitate a software-ului care alimentează popularul iPhone Apple a provocat un război al cuvintelor în Silicon Valley, transmite Cnet.com. Se așteaptă ca producătorul de iPhone să lanseze o actualizare a sistemului său de operare iOS 14 săptămîna viitoare, care vă solicită să le acordați aplicațiilor permisiunea de a urmări activitatea lor în alte aplicații și pe web. Această modificare, pe care Apple o numește Transparență de urmărire a aplicațiilor, poate părea mică. O mulțime de aplicații urmăresc deja activitatea noastră web prin setările implicite pe care le acceptăm atunci cînd le instalăm.

Cu toate acestea, Facebook s-a gîndit la această schimbare care amenință sursa veniturilor sale anuale de 86 de miliarde de dolari: anunțurile direcționate. Rețeaua socială a purtat o campanie de luni de zile împotriva Apple, difuzînd reclame pe toată pagina în ziare naționale și testînd ferestre pop-up în aplicația Facebook pentru a încuraja utilizatorii să accepte urmărirea acesteia. De asemenea, se susține că modificările Apple sunt concepute pentru a ajuta propria companie a producătorului de iPhone, mai degrabă decît pentru a proteja confidențialitatea consumatorilor.

„Apple ar putea spune că fac acest lucru pentru a ajuta oamenii, dar mișcările urmăresc în mod clar interesele lor competitive”, a declarat CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, în Ianuarie, în timpul bilanţului de cîștiguri al companiei în trimestrul IV. CEO-ul Apple, Tim Cook, spune că schimbarea se bazează pe convingerea companiei că „utilizatorii ar trebui să aibă posibilitatea de a alege asupra datelor colectate despre aceştia și a modului în care sunt ele utilizate”.

Disputa subliniază o diferență fundamentală între giganții tehnologici: modul în care cîștigă bani. Apple vinde smartphone-uri și laptopuri și primește o reducere a taxelor percepute dezvoltatorilor de aplicații. Facebook vinde reclame pe care le poate viza exact pe baza datelor colectate de la 2,8 miliarde de utilizatori lunari. Aceste modele de afaceri își informează abordarea față de confidențialitate.

Iată ce trebuie să știți despre lupta dintre Apple și Facebook!

Am ideea de bază. Dar te-ai întoarce la început?

Sigur. Este complicat și a fost o ”fierbere” lentă. Apple a declarat la conferința anuală a dezvoltatorilor din Iunie, anul trecut, că va introduce o caracteristică pentru iOS care le impune utilizatorilor să permită aplicațiilor să îi urmărească în diferite aplicații și site-uri web. Așa cum am spus, aceasta este o practică obișnuită, dar utilizatorii nu sunt adesea conștienți de aceasta, deoarece sunt îngropați în termenii serviciului sau în politicile de confidențialitate. Să recunoaştem, cine le mai citește?

Odată cu actualizarea iOS, utilizatorii iPhone vor vedea o fereastră pop-up care spune explicit că o aplicație dorește să le urmărească activitatea. Dezvoltatorii de aplicații pot utiliza această fereastră pop-up pentru a explica modul în care vor fi utilizate datele utilizatorilor. Facebook, de exemplu, folosește aceste date pentru a afișa oamenilor reclame personalizate.

Fereastra pop-up va oferi utilizatorilor șansa de a renunța la această urmărire. Probabil că mulți o vor face.

„Urmărirea se referă la actul de a lega datele utilizatorilor sau dispozitivelor colectate din aplicația dvs. cu datele utilizatorilor sau dispozitivelor colectate din aplicațiile altor companii, site-uri web sau proprietăți offline în scopuri de publicitate direcționată sau de măsurare a publicității. Urmărirea se referă și la partajarea datelor utilizatorilor sau dispozitivelor cu brokeri de date”, au explicat dezvoltatorii Apple într-o postare de blog despre actualizările iOS 14.

Cum ar putea să mă afecteze această schimbare?

Depinde cît de des priviți reclamele. Dacă nu aveți de-a face cu ele foarte des, probabil că nu veți observa prea multe modificări prin renunțarea la urmărire.

Dacă vă bazați pe publicitatea Facebook pentru a vă direcționa către serviciile și produsele pe care le cumpărați, așteptați-vă ca anunțurile pe care le vedeți să fie mai puțin relevante dacă renunțați.

Solicitarea vă va oferi, de asemenea, o idee despre aplicațiile care vă urmăresc în alte aplicații și site-uri web pentru a vă difuza reclame.

Cum a reacționat Facebook la viitoarea modificare?

Facebook a fost în mod clar nemulțumit de Apple, iar compania a făcut acest lucru cunoscut public. Rețeaua socială a difuzat anunțuri de ziare pe toată pagina în The Wall Street Journal, The New York Times și The Washington Post, susținînd că actualizarea Apple va afecta întreprinderile mici și consumatorii. Revendicările rețelei sociale au fost contestate de către academicieni.

Rețeaua socială a lansat, de asemenea, un site web în care întreprinderile mici își puteau împărtăși poveștile. Pagina include videoclipuri de la proprietarii de companii mici care acceptă reclame personalizate și îi încurajează pe alții să-și spună povestea folosind #SpeakUpforSmall. Multe dintre aceste întreprinderi mici spun că se bazează pe anunțurile de pe rețelele de socializare pentru a atrage mai mulți clienți.

Argumentele Facebook reflectă, de asemenea, propriul interes pentru efectele schimbării, care cu siguranță vor cîntări mult asupra veniturilor sale. În timpul bilanţului pentru trimestrul IV, Zuckerberg a revizuit în mod repetat subiectul și s-a plîns de Apple.

„Avem o mulțime de concurenți care susțin afirmații cu privire la confidențialitate care deseori sunt înșelătoare”, a spus el. El a adăugat că Facebook, care are propriul serviciu de mesagerie, Messenger și care deține și WhatsApp, vede Apple ca un concurent din cauza popularității iMessage.

Dan Levy, care conduce afacerile publicitare Facebook, a declarat, într-o postare pe blog, că schimbarea politicii Apple este „despre profit, nu despre confidențialitate”. El a spus că schimbarea iOS va forța unele aplicații să apeleze la achiziții în aplicație și taxe de abonament, de la care Apple poate reduce pînă la 30%. (Apple a lansat un nou program la începutul acestui an pentru a reduce comisionul la 15% pentru întreprinderile mici, cu încasări de pînă la 1 milion de dolari pe an.)

Facebook are o experiență slabă în ceea ce privește confidențialitatea utilizatorilor și pare puțin probabil ca utilizatorii să îi acorde permisiunea de urmărire. Reputația companiei pentru protecția vieții private a fost afectată de scandalul din 2018 care a implicat Cambridge Analytica, o firmă de consultanță politică din Marea Britanie care a recoltat datele a pînă la 87 de milioane de utilizatori fără permisiunea lor.

Zuckerberg apără modelul de afaceri al Facebook, spunînd că reclamele permit rețelei sociale să ofere site-ul utilizatorilor gratuit. „Dacă ne-am angajat să slujim tuturor, atunci avem nevoie de un serviciu accesibil tuturor”, a spus el într-un articol publicat în 2019 în The Wall Street Journal.

Pe ce argument se bazează Apple?

Apple spune că modificările sale oferă utilizatorilor mai mult control asupra datelor lor și transparență în ceea ce este colectat.

„Dacă o afacere se bazează pe utilizatori înșelători, pe exploatarea datelor, pe alegeri care nu sunt deloc alegeri, nu merită laudele noastre. Merită o reformă”, a spus Cook în timpul unui discurs de luna trecută.

Opinia nu este nouă. În urma scandalului Cambridge Analytica, Cook a declarat jurnalistei de tehnologie Kara Swisher și lui Chris Hayes de la MSNBC că „dacă clientul nostru ar fi produsul nostru, am putea cîștiga o grămadă de bani. Am ales să nu facem asta”.

Este reacţia Facebook exagerată?

Depinde pe cine întrebi. Facebook spune în postarea sa de pe blog că „fără reclame personalizate alimentate de propriile date, întreprinderile mici ar putea vedea o reducere de peste 60% din vînzările site-urilor din reclame”.

Revista Harvard Business Review spune că concluziile Facebook sunt „înșelătoare” și sugerează că impactul va fi modest. „Acești clienți ar fi generat venituri mari oricum”, a constatat publicaţia. „De aceea au fost vizați în primul rînd. Așadar, ar fi o greșeală să concluzionăm că acești clienți au cheltuit mai mult din cauza anunțurilor personalizate.”

Cook a subliniat, de asemenea, că Facebook poate urmări în continuare utilizatorii. Trebuie mai întîi doar să obţină permisiunea acestora.

Facebook nu este singurul care avertizează că modificările le-ar putea afecta vînzările de anunțuri. Snapchat și-a exprimat sprijinul pentru modificările Apple, dar directorul financiar Derek Andersen a declarat în timpul bilanţului său de venituri că schimbarea reprezintă „un risc de întrerupere” a cererii de publicitate. Twitter a sugerat, în scrisoarea acționarilor din al patrulea trimestru, că modificările ar putea avea un impact modest asupra performanței sale, dar nu au elaborat.