Extrema dreapta si Pegida pun la cale un mars de amploare la Chemnitz

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) şi mişcarea anti-islam Pegida au anunţat un marş comun pentru a protesta împotriva crimelor comise de migranţi, după ce două proteste similare s-au soldat cu violenţe Duminică şi Luni în Germania, informează Miercuri dpa, potrivit agerpres. Marşul va începe Sîmbătă la orele locale 17:00 (15:00 GMT) în oraşul Chemnitz din Estul Germaniei, unde uciderea unui bărbat german – moarte de care sunt acuzaţi un sirian şi un irakian – a alimentat ciocniri între protestatari rivali şi atacuri spontane asupra străinilor. Conducerea AfD din Saxonia, landul unde au avut loc violenţele, a declarat că marşul de Sîmbătă le va permite oamenilor „să-l jelească împreună pe Daniel H şi pe toate victimele multiculturalismului forţat”.

Liderul AfD Jeorg Meuthen a declarat înainte de aceasta la postul SWR că „nu partidul (său) este cel care stîrneşte focul, ci starea întunecată a lucrurilor din ţară”.

Protestul spontan ca răspuns la uciderea bărbatului german a reunit Luni în jur de 6.000 de protestatari anti-imigraţie şi aproximativ 1.000 de contra-protestatari. Au rezultat ciocniri în care au fost rănite 20 de persoane, printre care doi poliţişti. Nu au fost proteste de stradă în masă Marţi dimineaţa, constată dpa.

AfD a fost fondat în 2013 şi prima dată a cîştigat locuri în Parlamentul federal al Germaniei după alegerile de anul trecut. Mişcarea Pegida – sau Patrioţii Europeni împotriva Islamizării Vestului – a fost fondată aproximativ în aceeaşi perioadă şi a cîştigat popularitate în timpul crizei refugiaţilor.