EUROVISION 2016

Ucraina a cîștigat cea mai politizată ediție din ultimii ani

Reprezentanta Ucrainei, cîntăreața Jamala, a obținut la Stockholm cu piesa "1944" a doua victorie pentru țara sa a competiției Eurovision, cea mai politizată din ultimii ani, reușind să devanseze Australia și Rusia, marea favorită a caselor de pariuri, relatează duminică EFE.

Controversata sa piesă amintind de deportările masive din epoca lui Stalin a tătarilor din Crimeea - peninsula anexată de Rusia în 2014 - se referă la soarta bunicii sale născute în Kîrgîstan, țară unde au fost instalați majoritatea celor exilați cu forța.

"Vă urez cu adevărat pace și dragoste tuturor", a strigat Jamala de pe scena Globen Arena după ce a fost încoronată învingătoare, grație votului telespectatorilor celor 42 de țări participante din festival, care stabilesc jumătate din total.

Noutatea introdusă anul acesta de European Broadcasting Union (Uniunea Europeană de Radio și Televiziune) a fost difuzarea mai întîi a voturilor juriului și apoi "televotul popular", în loc de anunțarea punctajului total, fapt ce a prelungit suspansul pînă în ultima clipă, cînd s-a aflat că Rusia, care avea cele mai multe voturi ale publicului, nu a mai putut ajunge din urmă Ucraina.

Australia a dominat clar voturile juriului cu 320 de puncte, înaintea Ucrainei (211), Franței (148), Malta (137) și Rusiei (130). Însă piesa "Sound of Silence", balada interpretată de australianca Dami Im, a căzut pe locul patru după televotul popular, evitînd o victoriei a Australiei, care s-a alăturat acestui concurs în urmă cu doi ani.

Rusia a fost cea mai susținută de telespectatori, cu 361 de puncte, insuficiente însă pentru a putea devansa Ucraina, care a învins, prin interpretarea emoționantă a cîntăreței Jamala, spectacolul vizual al concurentului rus Serghei Lazarev.

Topul 10 a fost completat, în ordine, de Franța, Armenia, Polonia, Lituania și Belgia. Polonia care s-a calificat cu doar 7 puncte ale juriului a primit de la telespectatori 222 de puncte.

Spania, prin reprezentanta sa Barei și piesa ei ritmată "Say Yay!", s-a clasat de locul 22, unul mai jos decît la Viena în 2015, fiind penalizată de votul popular, în contrast cu primirea caldă a publicului de pe Globen Arena care a aplaudat-o în picioare.

La fel de dezamăgitoare au fost și clasificările Israelului (14) și Italia (16), în timp ce Marea Britanie a terminat pe penultimul loc, iar Germania pe ultimul.

Gala de sîmbătă seară transmisă pentru prima oară în direct în SUA și cu o audiență de 200 de milioane de telespectatori a inclus o reprezentație a supervedetei Justin Timberlake, care a cîntat nouă lui piesă "Can't Stop the Feeling" inclusă pe coloana sonor a filmului Trolls. Un număr de 267.000 de internauți l-au urmărit în direct Timberlake.

Finala a fost transmisă în direct pe platforma Youtube, oferind Google o parte semnificativă din prăjitura rezervată pînă acum televiziunilor publice de pe Bătrînul Continent, organizatoare ale concursului.

Sursa: Agerpres