EUROPA FOTBALISTICĂ

Barcelona, la prima înfrîngere din acest sezon în Primera

FC Barcelona a suferit duminică seara primul său eşec din actuala ediţie a campionatului de fotbal al Spaniei, înclinîndu-se la limită pe terenul formaţiei Athletic Bilbao (0-1), într-o partidă contînd pentru etapa a 15-a din Primera Division. Gruparea din Ţara Bascilor a marcat golul victoriei prin atacantul Iker Muniain, în minutul 70 al jocului de pe noul "San Mames". Pentru FC Barcelona, campioana en titre a Spaniei, aceasta este a doua înfrîngere consecutivă suferită în decurs de o săptămînă, după ce marţi a părăsit terenul învinsă la Amsterdam, la finalul meciului cu Ajax (1-2) din Liga Campionilor. Suprinzător, antrenorul Tata Martino s-a declarat mulţumit de jocul catalanilor. "Ultimele două rezultate au fost negative. Dar astăzi, în special în prima repriză, am văzut o echipă a Barcelonei ca cea din zilele în care am cîştigat. Nu am văzut nicio greşeală în jocul nostru din prima repriză. Pentru mine, prima repriză a fost una dintre cele mai bune făcute în acest sezon. Tot ceea ce ne-a lipsit astăzi au fost pasele care să concretizeze acţiunile de atac", a declarat Martino. Catalanii, lipsiţi în continuare de vedeta lor, argentinianul Lionel Messi, şi de portarul Victor Valdes, ambii accidentaţi, păstrează însă primul loc în clasament, avînd un golaveraj superior faţă de ocupanta locului secund, Altetico Madrid, învingătoare sîmbătă la Elche (2-0).

Privată de prezenţa lui Cristiano Ronaldo, Real Madrid a beneficiat însă de un Gareth Bale în zi de graţie, sîmbătă seară, cînd s-a impus pe teren propriu, scor 4-0, în meciul cu Real Valladolid, din etapa a 15-a din campionatul Spaniei. Galezul a marcat trei goluri, în minutele 33, 64 şi 89, ajungînd la un total de 9 goluri în actuala ediţie a Primerei Division. Celălalt gol al madrilenilor a fost marcat de francezul Benzema, în minutul 36. A fost a 5-a victorie la rînd a madrilenilor. Despre prestaţia lui Bale, Ancelotti a declarat următoarele: «Cred că perioada lui de adaptare s-a cam terminat. Are încredere deplină în el. Este un jucător foarte important pentru noi».

Juve a cîştigat, Roma şi Inter s-au încurcat

Juventus Torino a cîştigat, in extremis, cu 1-0, meciul jucat pe teren propriu cu Udinese, în etapa a 14-a din campionatul Italiei. Fernando Llorente a marcat unicul gol al meciului, în minutul 90, reluînd cu capul o centrare de pe partea dreaptă. Această victorie le permite torinezilor să se distanţeze la 3 puncte în clasament Serie A Italia de ocupanta locului secund, AS Roma. Gruparea capitolină a marcat la rîndul ei în minutul 90 al meciului de la Bergamo, cu Atalanta, dar nu a obţinut decît o remiză, scor 1-1. Strootman a punctat pentru Roma, în timp ce pentru bergamasci înscrisese Davide Brivio în minutul 51. A fost a 4-a remiză consecutivă înregistrată de Roma în campionat. Tot 1-1 s-a înregistrat şi în meciul de la Milano, dintre Inter şi Sampdoria Genova. Fredy Guarín, de la gazde, a deschis scorul în minutul 18, iar Renán a egalat în minutul 89. Gruparea de pe Giuseppe Meazza ocupă locul al patrulea în clasament şi este la a 2-a remiză consecutivă după cea de la Bologna (tot 1-1).

PSG s-a distrat cu Lyon

Atacanţii Zlatan Ibrahimovic şi Edinson Cavani au marcat pentru Paris Saint-Germain în partida cîştigată pe teren propriu, cu scorul de 4-0, în faţa formaţiei Olympique Lyon, duminică seara, în cadrul etapei a 15-a a campionatului de fotbal al Franţei. PSG a deschis scorul în minutul 36, prin uruguayanul Cavani, gazdele dublîndu-şi avantajul înainte de pauză, graţie unui penalty transformat de suedezul Ibrahimovic (minutul 41). Fundaşul brazilian Thiago Silva a marcat cel de-al treilea gol al parizienilor, în minutul 60, înainte ca Ibrahimovic să înscrie pentru a doua oară de la punctul cu var (minutul 83), stabilind rezultatul final al întîlnirii de pe "Parc des Princes". Campioana en titre a Franţei a obţinut cu această ocazie cea de-a 11-a victorie de la debutul acestui sezon, ajungînd astfel la 35 de meciuri consecutive fără înfrîngere în Ligue 1. Graţie acestui nou succes, Paris Saint-Germain şi-a păstrat avansul de patru puncte faţă de ocupanta locului secund în clasament, Lille OSC, care s-a impus sîmbătă cu 1-0 pe terenul lui Valenciennes, graţie reuşitei lui Rodelin (minutul 46).

Sporting, lideră în campionatul Portugaliei

FC Porto a avut mult de pierdut în urma înfrîngerii de sîmbătă de la Coimbra, scor 0-1 cu Academica. Duminică, atît Benfica cît şi Sporting au cîştigat în etapa a 11-a din campionatul Portugaliei şi au depăşit-o în clasament pe gruparea de pe "Do Dragao". Benfica a cîştigat cu 3-1 la Rio Ave, în timp ce Sporting a învins pe teren propriu, cu 4-0, formaţia Pacos Ferreira. Rodrigo Lima (Benfica) şi Fredy Montero (Sporting) au marcat cîte o "dublă" pentru echipele lor. Sporting este lideră cu 28 de puncte, atîtea cîte are şi Benfica, dar "alb-verzii" au un golaveraj mai bun. Porto a ajuns pe locul al treilea în clasament Portugalia Liga Sagres.

Victorie la scor pentru echipa lui Petrescu

Dinamo Moscova, echipă antrenată de Dan Petrescu şi Emil Caras, a cîştigat, sîmbătă, într-o manieră categorică, scor 3-0, meciul jucat pe teren propriu, cu formaţia Ural contînd pentru etapa a 18-a din campionatul Rusiei. Golurile moscoviţilor au fost marcate de Vładimir Granat (28), Kevin Kurányi (58) şi Aleksandr Kokorin (70). A fost a 3-a victorie în ultimele cinci meciuri jucate de Dinamo. Succesul de sîmbătă îi permite lui Dinamo să urce pe locul al cincilea în clasament.