ESTE PUS ÎN APLICARE PROVIZORIE ACORDUL DE ASOCIERE LA UNIUNEA EUROPEANĂ

Miniştrii de Externe din ţările UE s-au reunit la Chişinău

Prim-ministrul Iurie Leancă a participat la cea de-a IX-a Reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM), desfăşurată la Chişinău. Principalele subiecte au vizat agenda europeană a ţării noastre, în special punerea în aplicare provizorie, începînd de astăzi, a Acordului de Asociere R.Moldova-Uniunea Europeană şi identificarea oportunităţilor de sprijin a agricultorilor moldoveni de a-şi vinde produsele pe piaţa comunitară. De asemenea, s-a vorbit despre situaţia din regiune.

„Reuniunea de astăzi este despre viziunea şi cel mai important proiect al ţării noastre - viitorul european. Această viziune îndrăzneaţă merită să fie abordată la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga, care va avea loc în anul viitor. Totodată, această viziune animă programul nostru de integrare europeană, ne ajută să mobilizăm resursele noastre interne şi stimulează încrederea poporului nostru în viitorul său”, a subliniat Iurie Leancă.

Şeful Executivului a menţionat că punerea în aplicare a Acordului de Asociere, în special a celui de Liber Schimb, va integra treptat Republica Moldova în piaţa internă a UE şi va consolida legăturile politice între cele două părţi. „Cred că vizita dumneavostră va contrubui la suportul şi solidaritatea în acţiuni concrete care ne vor ajuta să accelerăm reformele şi să depăşim provocările cu care ne confruntăm. Am demonstrat cetăţenilor noştri prin acţiuni concrete că UE este o alegere credibilă pentru Republica Moldova, ceea ce le va aduce beneficii considerabile”, a spus Iurie Leancă.

În context, ministrul Afacerilor Externe al României, Titus Corlăţean, a subliniat că UE va trebui să susţină în continuare procesul de integrare europeană a R.Moldova. „Apreciem foarte înalt eforturile depuse de Guvernul de la Chişinău în realizarea reformelor. Vom continua să susţinem perspectiva europeană a Republicii Moldova”.

La rîndul său, Secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Franţei, Harlem Desir, a menţionat că intrarea în vigoare a prevederilor Acordului de Liber Schimb va permite Moldovei să ajungă pe piaţa UE - una dintre cele mai mari din lume. „Acordul de Asociere este o pîrghie importantă pentru Moldova, deoarece va ajuta la consolidarea democraţiei, la dezvoltarea ţării, la îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor”, a menţionat Harlem Desir.

De asemenea, ministrul italian de Externe, Federica Mogherini, care a fost numită acum două zile în funcţia de Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, a declarat: „ Este prima mea vizită efectuată în străinătate în noua mea funcţie. Astăzi în R. Moldova a început noul an şcolar şi tot astăzi a intrat în vigoare punerea în aplicare provizorie a Acordului de Asociere R.Moldova-Uniunea Europeană. Este o semnificaţie dublă - de bune intenţii şi pentru un început prosper. Vom susţine viitorul european al Moldovei”, a afirmat Federica Mogherini.

La Reuniunea GAERM au participat miniştrii de Externe şi secretarii de stat din cadrul MAE ale ţărilor membre UE, Comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Štefan Füle, precum şi directorul executiv al Departamentului pentru Europa şi Asia Centrală din cadrul Serviciului European de Acţiune Externă, Luis Felipe Fernandez de la Pena.

Reuniunea Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM) reprezintă un mecanism lansat în luna ianuarie 2010 la iniţiativa României şi Franţei, pentru promovarea intereselor şi vizibilităţii Republicii Moldova pe agenda europeană. Prima reuniune a fost organizată la Chişinău, în luna septembrie 2010.

Comunicat de presă al Biroului comunicare şi relaţii cu presa
al Guvernului R. Moldova