ESECUL REAL AL GUVERNARII DE DINCOLO DE LOZINCILE TRIUMFALISTE

Efectele regimului liberalizat de vize ca probă a incapacităţii integrării europene

Cu o ritmicitate nevrotică ori obsedantă, guvernanţii ne bombardează cu informaţii difuzate răsunător pe multiplele canale mediatice pe care le controlează despre închipuitele lor succese, realizări. Aproape zilnic, posturile lor de televiziune, de radio şi numeroasele site-uri îi „informează” pe moldoveni despre încasări record de sume de bani de către Serviciul Vamal şi cel Fiscal, despre creşteri bugetare optimiste, despre recuperări bancare de sute de milioane etc., încît omul simplu ar trebui să-şi imagineze că Republica Moldova se află deja în antecamera Raiului. Bineînţeles că în tot acest timp oamenii continuă să moară de foame, să fie tot mai jerpeliţi din cauza lipsei de bani, să înghită în sec pentru că multora nu le ajung pensiile şi salariile ca să-şi plătească facturile, iar mulţi dintre ei îşi fac zilnic bagajele ca să fugă peste hotare din acest Rai al guvernanţilor pentru a deveni azilanţi economici. Țara se afundă în alcool, droguri, accidente, crime, se depopulează rapid.

Dacă se tot înregistrează permanent încasări record la bugetul de Stat, atunci de ce guvernanţii nu cresc proporţional şi pensiile, şi salariile şi, în fond, de ce mai este nevoie de împrumuturi externe? Măcar de li s-ar spune oamenilor că nu pot majora pensiile şi salariile din pricină că vor să facă acumulări bugetare pentru a nu mai avea nevoie de împrumuturi externe! De ce vor urma concedieri masive practic de la fiecare întreprindere? Ca să facă economii! Creșterea chiriei la metru pătrat este inclusă în Bugetul de Stat. Nu se întîmplă nimic din toate acestea întrucît guvernaţii vor să cîrpească, pe spinarea moldovenilor, furtul miliardului, adică să-l acopere, să-l facă uitat. Doar în acest scop născocesc mereu sau cresc în numerar tot felul de impozite, taxe, amenzi contravenţionale, dobînzi, umflă facturile artificial, iar de creşterea permanentă a preţurilor bunurilor de larg consum nici nu mai are rost să vorbim, căci simţim din greu.

Atunci de ce guvernanţii recurg la o astfel de propagandă în privinţa succeselor deja amintite, dar şi în ceea ce ţine de „corectitudinea, docilitatea” cu care au dus şi duc la îndeplinire recomandările UE cuprinse în Acordurile Asociere şi de Liber Schimb, precum şi cele asumate atunci cînd Republica Moldova a beneficiat de regimul liberalizat de vize? Răspunsul nu este deloc dificil de dat!

Exceptîndu-i pe cei disperaţi şi conştienţi care fug din ţară unde văd cu ochii, există o majoritate covîrşitoare a moldovenilor legaţi de glie, a celor care s-au deprins să-şi peticească viaţa de zi cu zi cu puţinul pe care îl au ori cu ceea ce primesc de la vreun membru de familie care munceşte în Rusia sau Europa. Este aproape sigur că cei de la Cartea Recordurilor nu vor putea descoperi ca să înscrie măcar o familie din Republica Moldova care nu are absolut nici o rudă emigrată.

Ei, bine, tocmai aceşti oameni ai gliei sînt indispensabili guvernanţilor, căci ei reprezintă bazinul electoral ideal pentru a fi manipulat şi cumpărat spre a-şi legitima astfel aflarea la Putere. Tocmai în acest context se înscrie şi propaganda reuşitelor despre care pomeneam mai sus. Ei ştiu că mint, dar mai ştiu şi că minciuna repetată zilnic ajunge să fie crezută, pînă într-acolo încît oamenii să-i creadă, să spună că ei, guvernanţii, muncesc mult şi ştiu ei mai bine ce fac şi să se autoalimenteze cu iluzia că le va fi mai bine. Avînd o acoperire naţională mediatică absolută, guvernanţii ştiu prea bine cît de eficientă este această propagandă repetată obsedant la posturile de televiziune şi radio şi în spaţiul virtual. Efectul psihologic este garantat, căci repetiţia zilnică a acestor triumfalisme guvernamentale trimite informaţia falsificată în subconştientul moldoveanului, transformînd-o astfel, prin reproiectare mentală, într-o concepţie sau constare proprie. Goebels știe de ce! Prin urmare, moldoveanul victimă a manipulării psihologice, dar şi a dezbaterilor din emisiuni cu „analişti, profesori şi jurnalişti serioşi” loiali Puterii, ajunge să spună că el ştie mai bine, că s-a convins singur că guvernarea îi vrea binele.

 

Dictatura Puterii

Ca să înţelegeţi mai bine că tot ceea ce vine dinspre Putere spre popor este o mare minciună şi o manipulare criminală, o să vă dau doar cîteva exemple din multe altele care sînt. Regimul liberalizat de vize semnat cu UE a intrat în vigoare în luna Aprilie 2014. În realitatea ascunsă, obţinerea acestui regim nu este chiar o realizare „măreaţă” a guvernării, ci, de fapt, o concesie făcută de UE Republicii Moldova, în speranţa că acesta va fi un impuls, un stimulent pentru guvernarea de la Chişinău pentru ca să se angajeze serios în aplicarea reală a reformelor în Justiţie, în Economie, să se conformeze strict recomandărilor făcute de către UE, să vină cu soluţii în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de trai ale moldovenilor de aşa manieră încît să stopeze emigrarea şi multe altele.

Aşadar, după liberalizarea regimului de vize şi după semnarea Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb, în condiţiile în care guvernanţii ar fi respectat normele, condiţiile pe care şi le-au asumat, dacă este să comparăm realităţile politice şi de trai de la data semnării cu cele de astăzi, ar trebui ca acum, în 2018, oamenii, clasa politică, reformele şi ţara, în general, ar fi trebuit să se afle la un nivel atît de ridicat încît anul 2014 să pară un coşmar al deznădejdii în comparaţie cu „promiţătorul, optimistul şi satisfăcătorul an care trebuia să fie 2018”. Din nefericire, acum este chiar mai rău decît în 2014. Ceea ce atunci se bănuia doar că toate nelegiuirile se făceau în culise, astăzi dictatura Puterii s-a oficializat printr-o sofisticată lovitură de Stat. Dacă în 2014 UE mai spera că Republica Moldova încă mai are şanse de prosperitate, acum speranţele s-au năruit, au fost îngropate, căci europenii au constat că au de-a face cu un Stat derbedeu, un Stat mafiot.

 

Statistici care demonstrează eşecul guvernări în faţa UE şi a propriului popor

Dictatura Puterii de astăzi a transformat optimismul regimului liberalizat de vize cu UE într-o deziluzie vecină cu coşmarul sau teama. Potrivit Open Media Hub, cu referire la primul Raport al Comisiei Europene întocmit despre regimul liberalizat de vize, dintre cele trei țări din Vecinătatea Estică, care beneficiază de regim liberalizat de vize în UE, situația în Republica Moldova și cea din Ucraina este cea mai îngrijorătoare, manifestînd un declin serios în cele mai importante domenii.

În condiţiile în care UE este efectiv sufocată de valurile de migranţi, Bruxellesul a decis să revizuiască Mecanismul de Suspendare a Vizelor, prin reducerea termenilor limită de îndeplinire a cerințelor. În acest context, Comisia Europeană va putea să decidă o reintroducere temporară a vizelor, în cazul în care sînt încălcate criteriile înțelegerii iniţiale. Potrivit Raportului amintit, de la intrarea în vigoare a regimului liberalizat de vize din Aprilie 2014, peste 980 de mii de moldoveni au efectuat 2,7 milioane de călătorii spre UE.

Pînă acum, interzicerea intrării moldovenilor în spaţiul UE a crescut cu 71%șederile ilegale au crescut cu 89%, iar depunerile de documente pentru azil de către cetățenii Republicii Moldova s-au dublat din 2015. În același timp, rata de acceptare a solicitanţilor de azil a scăzut de la 11% la 2%. Tradus în cifre, numărul de moldoveni cu ședere ilegală a crescut de la 2.245 în 2015 la 7.660 în 2016 și a crescut cu încă 40% în primele șase luni ale lui 2017.

 

Ce înseamnă asta?

Guvernarea „democratică şi proeuropeană”, care a trişat în stil banditesc UE în privinţa reformelor, a luptei cu corupţia, furtul miliardului etc. şi i-a adus pe moldoveni mult sub limita sărăciei, a determinat cel puţin 15.000 de oameni, doar din 2015, să rămână ilegal în UE şi alţii să ceară azil, nemaivorbind de zecile de mii emigraţi în Rusia şi în restul spaţiului extra-comunitar. De frica guvernării „proeuropene”, zilnic, zeci sau chiar sute de moldoveni îşi părăsesc ţara. S-a ajuns în situaţia în care moldovenii fug din ţară din cauza sărăciei şi a dictaturii Puterii la fel cum fug sirienii din cauza războiului şi, fireşte, tot a sărăciei.

Fireşte că este inevitabil să se ajungă pînă la anularea de către UE a regimului liberalizat de vize. Disperarea moldovenilor fugari şi eşecul dictaturii Puterii sînt clar reliefate în chiar Raportul Comisiei Europene întocmit despre regimul liberalizat de vize. Printre altele, aici mai este vorba despre amînări serioase și intervenții politice constatate în domenii ca anti-corupția și prevenirea spălării banilor, care sînt măsuri cerute de mecanismul de liberalizare a vizelor. Tot în acest Raport, Comisia Europeană recomandă "acțiuni imediate", insistînd inclusiv asupra retragerii așa-numitei „amnistii fiscale” și a legii cu privire la „liberalizarea capitalului”.

În spatele falsului optimism al guvernanţilor, situaţia este cumplit de dramatică şi nici nu se întrevăd perspective de redresare a ţării cu o astfel de guvernare. Practic, guvernanţi vînd vorbe, angajamente mincinoase europenilor şi propriilor concetăţeni, iar singurul lor obiectiv este rămînerea la Putere. Vă ofer o ultimă dovadă a faptului că trişează, că mint atunci cînd spun că depun eforturi pentru reformarea Justiţiei, o reformare care deja trebuia finalizată, mai cu seamă că la butoanele Puterii se află un singur comandant politic!

Potrivit Raportului Indexul Integrităţii Publice pentru anul 2017, realizat de Centrul European de Cercetare în domeniul luptei Anticorupţie şi al Construirii Statului de Drept (ERCAS), cu sediul la Berlin, Republica Moldova s-a clasat pe locul 105 din 109 de state într-un clasament global privind independenţa Justiţiei. La capitolul independenţa Justiţiei, Republica Moldova a fost devansată chiar şi de state africane precum Angola (104), Burkina Faso (103) sau Ciad (102).

În concluzie, observăm că dacă guvernarea respecta întocmai angajamentele pe care şi le-a luat faţă de UE încă din 2014, cu prilejul obţinerii regimului liberalizat de vize şi a semnării Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb, angajamente care vizează exclusiv dezvoltarea ţării, bunăstarea şi siguranţa moldovenilor, acum, în 2018, nu am mai fi putut vorbi despre emigrări în masă din cauza sărăciei şi a dictaturii Puterii, despre corupţia protejată de Putere, despre haosul social şi economic din ţară, despre lipsa securităţii personale a individului sau despre inexistenţa unor perspective de viitor!

Mihai CONŢIU