Erdogan inchide universitatea unui fost aliat politic, trecut in opozitie

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a închis, Marţi, prin decret, o universitate co-fondată de unul dintre foştii săi prim-miniştri, Ahmet Davutoglu, care ulterior a devenit opozant lansîndu-şi propriul partid, relatează France Presse, potrivit agerpres.

„S-a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a Universităţii Sehir”, se arată în decretul semnat de Erdogan şi publicat în noaptea de Luni spre Marţi.

Fondată în 2008, Universitatea Sehir a devenit o instituţie populară pentru noua elită conservatoare.

Erdogan şi Davutoglu au inaugurat-o oficial împreună în 2010, cînd primul era şef al Guvernului şi celălalt, ministru de Externe.

Davutoglu a devenit apoi prim-ministru în 2014, cînd Erdogan a fost ales Preşedinte. În 2016, el a fost demis brusc pe fondul unei dispute cu şeful statului.

Din ce în ce mai critic, Davutoglu şi-a lansat anul trecut propria formaţiune politică, Partidul Viitorului, în speranţa de a concura cu Erdogan.

În acest context, Universitatea Sehir s-a aflat în centrul luptei dintre cei doi foşti aliaţi.

În Decembrie, activităţile Universităţii Sehir au fost suspendate temporar şi transferate unei alte instituţii, oficial din cauza dificultăţilor sale financiare.

În Ianuarie, fundaţia ce conducea universitatea, din care făcea parte Davutoglu, a fost confiscată de stat şi încredinţată unor administratori numiţi de Guvern.