Enigme antice care au sfidat stiinta: sisteme de incalzire centrala, roboti antici si arme chimice

Tehnologia avansează într-un ritm accelerat, însă unele invenții sfidează știința. Fie că vorbim de un robot construit înainte să existe calculatoare sau circuite ori de un sistem de încălzire centrală capabil să încălzească un întreg palat construit în Grecia antică, unele descoperiri arheologice demonstrează inventivitatea și imaginația strămoșilor noștri.

1. Sistem de încălzire centrală – 2700 – 1400 î.Hr. O tehnologie comună în țările dezvoltate, încălzirea centrală nu reprezintă o noutate atît de mare pe cît credem. Civilizația minoică de pe insula Creta a avut una dintre cele mai mari inovații a lumii antice. Palatele de aici aveau apeducte şi sisteme de canalizare și încălzire “centrală”, printr-o reţea extrem de complicată, alcătuită din ţevi prin care trecea apa încălzită. Palatul din Knossos, actual unul dintre cele mai mari situri arheologice din lume, era încălzit printr-un sistem format din construcții cilindrice cu un acoperiș semicircular. Corpurile cilindrice erau poziționate sub podea și, atunci cînd erau alimentate, puteau încălzi întreaga structură masivă, potrivit brightside.me. 

Cronologia Minoană a fost concepută pe baza construcțiilor palatine care au fost descoperite pe toată suprafața insulei Creta. Palatele erau formate dintr-un şir de încăperi complicat distribuite. Se presupune că cel mai mare palat, cel din Knossos, era reşedinţă regală, dar la fel de impresionante erau şi palatele din PhaistosMania şi Hagia Triada.

2. Robotul lui Leonardo da Vincii – secolul 14. Robotul lui Leonardo este un robot umanoid care a fost proiectat de Leonardo da Vinci în jurul anului 1495. Notițele privind proiectarea unui robot apar în schițele lui Leonardo care au fost redescoperite în anii 1950. Leonardo și-a prezentat „robotul” la o festivitate găzduită de către Ducele Sforza la curtea din Milano în anul 1495. Cavalerul robot se poate așeza, își poate ridica vizorul și manevra independent brațele sale. Întregul sistem robotizat era operat de o serie de scripeți și cabluri. După descoperirea sa printre schițe, robotul a fost reconstruit cu fidelitate pe baza proiectului lui Leonardo și acest lucru a dovedit că așa cum Leonardo l-a planificat era pe deplin funcțional.

Robotul este un războinic, îmbrăcat în armură medievală germano-italiană și se pare că era în stare să facă mai multe mișcări asemănătoare celor umane. Aceste mișcări includ așezarea, mișcarea brațelor sale, a gîtului. Acest robot este parțial rezultatul cercetării anatomice a lui Leonardo din Canonul proporțiilor unde este descris Omul vitruvian.

3. Dușul vertical – 200 î.Hr. Primele dușuri verticale au fost descoperite pe situl arheologic Pergamon, ceea ce a fost, în trecut, un oraș din Grecia antica, dar acum se află pe teritoriul Turciei. Sistemul era construit pe 7 etaje.

4. Arma chimică antică – 256 d.Hr. Rămășitele a 19 centurioni romani au fost descoperite într-un tunel din Dura-Europos, Siria. În conflict cu armata persană, centurionii au pătruns în tunel pentru a proteja orașul, însă au întîlnit un inamic pe care nu îl puteau înfrînge cu armele lor. Armata persană a folosit, pentru prima oară în istorie, o armă chimică. Centurionii au murit din cauza intoxicației cu dioxid de sulf, potrivit sciencedaily.com. Atacul a avut loc în preajma anului 256 și venea din partea unei armate persane înspăimîntătoare

Aceasta este cea mai veche dovadă a folosirii într-un război al armelor neconvenționale, după ce, într-un tunel, au fost descoperite mai multe cadavre cu o vechime de peste 1.800 de ani. Rămășițele reprezintă trupurile a 20 de soldați romani, uciși cu ajutorul unui amestec de gaze pompat în tunel de către inamicii lor persani, informează cotidianul britanic Daily Mail, potrivit ziare.com.

Soldații făceau parte din garnizoana cetății și săpau un tunel pentru a-i ataca pe persanii care îi asediau. Aceștia, la rîndul lor, își săpau propriile lor tunele pentru a surpa zidurile cetății romane. Indiciile descoperite relevă că persanii îi așteptau pe romani să sape tunelul pentru ca apoi să pompeze gazul toxic înăuntru. Gazul era compus dintr-un amestec de sulf și bitum și i-a ucis pe romanii în doar cîteva minute.

Dr. Simon James, cercetător la Universitatea din Leicester, cel care a rezolvat misterul cadavrelor descoperite în urmă cu 70 de ani în Siria, susține că „soldații romani au suferit o moarte oribila, fiind asfixiați”. Cei 20 de soldați romani făceau parte dintr-o garnizoană care apăra granițele imperiului Roman, în orașul Dura-Europos, pe marginea rîului Eufrat.

Sursa: digi-world.tv