”Efectul Trump” face ”ravagii”. Dupa alegerile din Ungaria, in UE continua sa se complice lucrurile

Victorie categorică pentru Fidesz. Orban: UE nu înseamnă Bruxelles. UE se află la Berlin, Budapesta, Praga şi Bucureşti

Alianţa de guvernămînt Fidesz - Partidul Popular Creştin Democrat (KDNP) – a cîştigat alegerile parlamentare din Ungaria, în condiţiile în care a obţinut 49,51% dintre voturi după numărarea a 69,14% dintre circumscripţiile electorale, a anunţat Luni Biroul Electoral Naţional, relatează agenţia MTI. Partidul naţionalist radical Jobbik a primit 19,99% dintre voturile numărate, urmat de alianţa Partidul Socialist - Parbeszed Magyarorszagert (Dialog pentru Ungaria) cu 11,85%. Rezultatele reprezintă o victorie răsunătoare pentru partidul premierului Viktor Orban, Fidesz, care ar putea obţine 134 de locuri în viitorul legislativ, adică o majoritate de două treimi.

Liderul Fidesz, premierul Viktor Orban, şi-a asigurat astfel al treilea mandat consecutiv la conducerea Guvernului de la Budapesta. "Am cîştigat, Ungaria a cîştigat o mare victorie", şi-a anunţat Orban susţinătorii adunaţi în număr mare în apropiere de Dunăre, la Budapesta. "Am lăsat în urmă o mare bătălie, am obţinut o victorie crucială, avem şansa de a apăra Ungaria", a declarat politicianul naţionalist de dreapta. Duminică după ce a votat, premierul Orban a declarat că va proteja în continuare interesele Ungariei, pentru că îşi iubeşte ţara  şi luptă pentru ea, spunînd că ”UE nu este la Bruxelles, ci este la Berlin, la Budapesta, la Praga şi la Bucureşti".

Victoria de Duminică „reprezintă un adevărat plebiscit pentru politica economică a lui Orban şi  faţă de opoziţia sa faţă de politicile Bruxellesului. După aceste alegeri,  Uniunea Europeană trebuie aşadar să se aştepte la o continuare a disensiunilor cu Budapesta. Europarlamentarul belgian Guy Verhofstadt a condamnat faptul că discursul urii al premierului ungar Viktor Orban este acceptat şi legitimat de Partidul Popular European (PPE), el susţinînd că este cea mai întunecată epocă pe care a cunoscut-o vreodată Europa.

”O campanie în care evreii bogaţi au fost acuzaţi de toate problemele din lume a funcţionat încă o dată, conducînd la cea mai întunecată epocă pe care a cunoscut-o vreodată Europa. Este cu atît mai îngrijorător faptul că discursul urii practicat de Orbán este acceptat şi, în consecinţă, legitimat de familia sa politică, PPE. Ungaria şi Europa merită mai mult”, a scris Verhofstadt pe pagina sa de Facebook. Europarlamentarul se declară însă încrezător că există şi o alternativă. ”Am fost la reuniunea de final de campanie a Momentum, o petrecere pentru tinerii care doresc ca Ungaria să joace un rol constructiv în Europa. Există speranţă pentru Ungaria!”, încheie Verhofstadt. 

Konrad Szymanski, ministru adjunct de Externe la Varşovia şi emisar al Poloniei la UE, a declarat că victoria premierului Viktor Orban în alegerile de Duminică este o confirmare a politicii de emancipare a Europei Centrale,, potrivit Reuters. ”Este o confirmare a politicii de emancipare a Europei Centrale”, a spus Szymanski cînd a fost întrebat despre semnificaţia victoriei lui Orban. ”Emanciparea nu este menită să fie o luptă contra cuiva, ci să facă Europa Centrală vizibilă drept un partener foarte constructiv al Europei şi al UE”, a adăugat el.    

Viktor Orban e primul şef de Guvern dintr-o ţară a UE care a edificat un aşa-numit stat iliberal, în care numeroase principii şi mecanisme democratice şi ale statului de drept nu mai funcţionează decît formal. Mass-media publice şi private se află sub controlul Guvernului sau al unor oameni de afaceri apropiaţi Fidesz. În administraţia statului a avut loc o schimbare completă a elitei iar în posturile cheie din justiţie se află executanţi fideli partidului de guvernămînt. Chiar şi Parlamentul a devenit „o formă fără fond“, spune filosoful de stînga, fost dizident anticomunist, G.M. Tamás, deoarece nu se mai reuneşte decît rareori în plen. În plus, Orbán a desfiinţat întreaga administraţie regională, astfel încît între Guvern şi primarii locali nu mai există nici o instanţă intermediară, susţine Tamás, citat de DW.  

Puterea lui Orbán e atît de extinsă şi de cimentată pe termen lung, încît el ar rămîne teoretic cel mai puternic om al Ungariei şi dacă s-ar trezi în opoziţie. Cu toate acestea, conservarea puterii este pentru Orbán o chestiune esenţială. Pentru că în joc se află însăşi supravieţuirea „statului său mafiot“, după cum susţine opoziţia. Aceasta este o afirmaţie grăitoare, în contextul în care numeroşi apropiaţi ai premierului - membri de familie, prieteni sau colegi de partid - au acumulat averi, în parte, uluitoare prin mijloace necurate şi netransparente.   

"Orbanismul" are efecte şi dincolo de aria de influenţă a Ungariei, un stat cu doar zece milioane de locuitori. Partidul PiS din Polonia, aflat la guvernare, copiază din răsputeri modelul geamănului politic din Ungaria. Cehia şi Slovacia îşi arată deschis simpatia pentru schimbările de sistem practicate în Ungaria. Cele patru ţări formează grupul de la Vişegrad şi se opun Bruxelles-ului, acuzînd UE că domină statele membre, explică analistul Volker Wagene .  

„Marşul de triumf al lui Orban în propria ţară e posibil de ani de zile şi pentru că partidele conservatoare din Parlamentul European stau deoparte, asistînd cuminţi la demantelarea statului de drept din Ungaria. Partidul Popular European (PPE) şi în special cel mai mare grup naţional din cadrul acestuia, conservatorii germani, au nevoie de voturile deputaţilor Fidesz dacă nu vor să rişte ca majoritatea din Parlamentul European să se încline în direcţia socialiştilor. Pe scurt: PPE îl apără pe Orban din interes“, mai spune  Wagene.