DOCTRINA EGOISTA A LUI TRUMP

În această lună se împlinesc 70 de ani de la adoptarea Planului Marshall – proiectul american de restabilire economică a Europei. Ulterior, în Europa a fost creat un sistem de instituții pentru consolidarea democrației. Comunitatea mondială a înțeles că divergențele și conflictele trebuie soluționate prin dialog și înțelegere. Pe aceste principii se baza noua ordine mondială. În prezent, însă, epoca Pax Americana (ordinea mondială în stil american), constituită după anul 1945, este amenințată de doctrina egoismului lui Trump în politica americană externă.

Noua ordine mondială, constituită după cel de al doilea război mondial, se baza pe respectarea drepturilor omului, a principiilor morale și libertății. Scopul noii ordini mondiale era de a crea o ”comunitate globală”, pentru a lupta în comun cu noile provocări. Milioane de oameni au crezut că astfel își vor putea asigura un nivel decent de viață. Însă, odată cu venirea lui Trump la Casa Albă totul s-a schimbat.

Începînd cu 20 ianuarie 2017 comunitatea mondială este îngrijorată de comportamentul imprevizibil al lui Trump și încearcă să ghicească în ce constă politica lui externă.

Răspunsul la această întrebare l-au oferit consilierul pentru securitate națională H.R. McMaster și principalul consilier economic al președintelui, Gary Cohn. ”Președintele Trump conștientizează că în lume nu există nici un fel de ”comunitate mondială”, ci este o arenă internațională, pe care națiunile, organizațiile neguvernamentale și companiile economice concurează”, au declarat consilierii numiți.

Prin urmare, nu există nici principii morale, nici strategice. Egoismul este singurul motor al relațiilor internaționale. În asta constă doctrina lui Trump, pe care o urmează de-a lungul întregii sale vieți.

Doctrina lui Trump nu doar cheamă la război, ci pune la îndoială rolul de lider mondial al SUA. Nici o țară din lume nu a reușit să surpe puterea Washingtonului, acum însă Trump o face cu mîinile proprii. El cedează ușor în fața Rusiei și Chinei, atît în sferele economice, cît și cele geostrategice.

Începînd cu Imperiul Roman, nici o națiune nu a reușit să concentreze în mîinile sale atîta forță, cît SUA. Dar și Imperiul Roman s-a dezintegrat. Acum, pentru dezintegrarea Imperiului american e nevoie de un imperator. Care se vrea Trump.

După El Nuevo Herald, SUA