Doar 9 ani de inchisoare pentru un iranian care si-a decapitat fiica

Un iranian a fost condamnat la doar 9 ani de închisoare pentru că şi-a decapitat fiica de 14 ani în timp ce aceasta dormea, a informat, Vineri, pentru o agenţie de presă iraniană, mama adolescentei, care cere execuţia soţului său, informează AFP, citată de Agerpres.

Uciderea în Mai a Rominei Achrafi, infanticid şi feminicid cu accente de "crimă de onoare", a provocat un val de furie în Iran. Mass-media au denunţat o "violenţă instituţională" într-o Republică Islamistă "patriarhală".

Potrivit informaţiilor din mass-media locale, Romina Achrafi a fost ucisă în timp ce dormea, pe 21 Mai, de către tatăl ei, care a decapitat-o după ce aceasta s-a întors în căminul familial din Talesh, în provincia Gilan (Nord).

"Chiar dacă autorităţile judiciare au subliniat tratamentul special acordat acestui caz, verdictul Tribunalului ne-a îngrozit, pe familia mea şi pe mine", a afirmat Rana Dachti, mama adolescentei, pentru agenţia de presă Ilna. "Vreau ca soţul meu să nu se mai întoarcă în satul nostru", a adăugat ea, cerînd ca decizia să fie revizuită şi soţul său executat.

După 15 ani de convieţuire cu acesta din urmă, Rana Dachti declară azi că îi este teamă că singurul său fiu ar putea fi în pericol.

Codul Penal iranian nu prevede pedeapsa cu moartea pentru un tată care şi-a ucis un copil, ci doar pedepse cu închisoarea şi amenzi

Potrivit Ilna, Codul Penal iranian nu prevede pedeapsa cu moartea pentru un tată care şi-a ucis un copil, ci doar pedepse cu închisoarea şi amenzi.

Îndrăgostită de un bărbat cu circa 15 ani mai în vîrstă decît ea, care a fost refuzat de tatăl fetei atunci cînd a cerut-o în căsătorie, adolescenta ar fi plecat de acasă înainte de a fi găsită în urma unei plîngeri a tatălui. Acest bărbat, Bahman Kharavi, a fost condamnat la doi ani de închisoare, potrivit Ranei Dachti.

Tot potrivit mass-media, tînăra a declarat în faţa judecătorului, după ce a fost arestată, că nu vrea să se întoarcă acasă, spunînd că îi este teamă pentru viaţa sa. În Iran, legea prevede o vîrstă minimă pentru căsătorie de 13 ani pentru fete.