DOAR 6 ANI DE PUSCARIE, DOMNULE VORONIN?

Drăguţanu merită mult mai mult!

Autor: Mihai CONŢIU

În timpul şedinţei speciale a Parlamentului de săptămîna trecută, în momentele în care guvernatorul demisionar al BNM, Dorin Drăguţanu, răspundea la întrebările deputaţilor, Vladimir Voronin, preşedintele PCRM, a rostit următoarea sugestie:

„Eu propun ca domnului guvernator să-i fie deschis dosar penal pentru abuz în serviciu. Conform legii, asta înseamnă 6 ani de închisoare.” În replică, Drăguţanu a spus: „A fost o propunere. Nu comentez!” Păi chiar – ce să comenteze, de vreme ce ştie cîte abuzuri a comis?

Nu în aceeaşi notă vinovată ca Drăguţanu, venim şi noi cu o replică dată domnului Voronin, mai bine zis milosteniei, excesivei sale îngăduinţe faţă de guvernatorul demisionar. Nu sînt cam prea puţini 6 ani de puşcărie pentru Drăguţanu, domnule preşedinte Voronin? Credeţi că doar de abuz în serviciu se face vinovat, că acestuia nu-i pot fi conexate fapte penale cu mult mai grave?

Puşcăriile patriei gem cu deţinuţi pedepsiţi la 6 ani de închisoare pentru fapte de-a dreptul îngereşti în comparaţie cu cele ale lui Drăguţanu. Există deţinuţi care ispăşesc astfel de pedepse doar pentru că, de foame, au furat un berbec, o capră sau un viţel de la unul avut, alţii pentru că, din cauza unui salariu de mizerie, aşa cum îl au medicii sau profesorii, au primit o „mită” de 100-200 de dolari şi tot aşa.

Despre care dintre abuzurile în serviciu ale lui Drăguţanu putem vorbi că ar fi pasibile de 6 ani de temniţă? Pentru că şi-a autoacordat de la banca pe care a condus-o împrumuturi cu o dobîndă de 0,50%? Pentru că a aprobat aceleaşi dobînzi simbolice şi pentru unii subordonaţi-complici de-ai lui?

Dar rolul penal de complice al lui Drăguţanu în furtul miliardului de euro cu cît ar putea fi pedepsit? În acest caz, este prea puţin să vorbim despre abuz în serviciu, iar asta din simplul motiv că este vorba despre subminarea economiei naţionale printr-un atentat în proporţii deosebit de mari la siguranţa naţională a sistemului financiar-bancar al Republicii Moldova.

Din cauza complicităţii lui Drăguţanu la acest jaf de proporţii, ţara a ajuns în incapacitate de plăţi, aflîndu-se în preajma unui colaps naţional cu efecte dintre cele mai devastatoare. Mai ales din cauza lui Drăguţanu, a complicităţii lui criminale, am ajuns în preajma unei tragedii naţionale generatoare de genocid economico-umanitar asupra întregii populaţii a Republicii Moldova. Orice bancher occidental ştie că dacă Drăguţanu ar fi fost corect furtul miliardului nu ar fi fost cu putinţă. Ce facem – pe de o parte, cerem 6 ani de închisoare pentru el, iar de cealaltă parte, negociem participarea la guvernare a complicelui său Iurie Leancă?