DIRECTOAREA ORFELINATULUI DE LA ORHEI VA FI CERCETATA PENAL

Directoarea Casei-internat pentru copii cu deficienţe mintale din oraşul Orhei, Lidia Popa, a fost demisă astăzi din funcţie şi urmează să fie cercetată penal pentru încălcarea gravă a obligaţiilor de serviciu.

Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Mircea Buga, a precizat într-o conferinţă de presă că Lidia Popa a fost demisă ”pentru violenţă fizică şi verbală asupra copiilor plasaţi în internat”, dar şi pentru faptul că "a încercat să muşamalizeze unele cazuri de maltratare a copiilor şi nu a efectuat nicio anchetă de serviciu în acest sens".

Ministrul a anunţat că la acest orfelinat urmează să fie efectuată o expertiză psihologică a copiilor. Controale similare urmează a fi întreprinse de minister şi la alte instituţii psiho-neurologice din ţară.

În prezent cazul este investigat de procuratura şi poliţia din Orhei.

Boris Gîlcă, viceministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a menţionat că pe lîngă faptul că erau agresaţi fizic şi verbal, copiii din orfelinat nu aveau voie să se joace în sălile de sport sau să intre în clase. "Unul dintre copiii a fost mutilat şi avea cicatrice ca urmare a unei răni profunde. Totodată, deşi este cu profil neurologic, orfelinatul nu are niciun medic-neurolog", a sublinat Gîlcă.

La conferinţă au fost prezenţi şi cinci copii de la Casa internat de la Orhei care au confirmat cazurile de violenţă admise în cadrul instituţiei.

O investigaţie jurnalistică, făcută publică săptămîna trecută, a scos la iveală faptul că cei 210 băieţi de la Casa-internat pentru copii cu deficienţe mintale de la Orhei sînt ţintuiţi la pat, bătuţi peste mîini şi picioare, iar în mîncarea copiilor plutesc viermi.