DIN AGENDA PARLAMENTULUI (19 noiembrie 2019)

Delegația Paramentului Republicii Moldova participă la cea de-a 54-a Sesiune plenară a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN). Sesiunea de toamnă se desfășoară la Sofia, în perioada 19-21 noiembrie.

Din delegația Legislativului țării noastre fac parte Petru Burduja - șeful delegației naționale la APCEMN, membrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Moldovei, și Violeta Ivanov – vicepreședinta Adunării Parlamentare a OCEMN și membră a Comisiei cultură, educație și afaceri sociale a APCEMN, președinta Comisiei mediu și dezvoltare regională a Parlamentului Moldovei.

Vor avea loc mai multe dezbateri cu tematici ”Dimensiunile europene ale cooperării economice la Marea Neagră - starea actuală și perspectivele cooperării UE – OCEMN”; ”Încheierea acordurilor privind evitarea dublei impuneri între statele membre”; ”Aspecte juridice și politice ale dezvoltării rețelelor de transport în regiunea OCEMN”; ”Șomajul în statele membre BSEC. Rolul statului în Facilitarea creării de locuri de muncă”. În urma dezbaterilor vor fi adoptate recomandări la subiectele respective.

APCEMN este formată din 76 de parlamentari reprezentînd toate cele 11 țări membre ale Organizației pentru Cooperare Economică la Marea Neagră: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, România, Federația Rusă, Turcia și Ucraina. Alte șase state dețin statut de observator: Egiptul, Israelul, Franța, Germania, Slovacia, Belarus.

Adunarea Generală a APCEMN se întrunește de două ori pe an și se desfășoară în ţara care deține Președinția – mandat preluat prin rotație, pe o perioadă de 6 luni.

***

O delegație a Parlamentului Republicii Moldova participă, astăzi, la lucrările Conferinței Internaționale “Rolul interacțiunii între fracțiunile partidelor și blocurilor politice în colaborarea interparlamentară a țărilor CSI”, care se desfășoară la Moscova.

Din delegație fac parte Vasile Bolea, vicepreședinte al Comisiei juridice, numiri și imunități, și Bogdan Țîrdea, membru al Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului Republicii Moldova.

Evenimentul este organizat de Comitetul pentru afaceri CSI, integrare eurasiatică și relațiile cu compatrioții al Dumei de Stat a Federației Ruse.

Conferința se află la cea de-a două ediție, fiind prilejuită de aniversarea a 28-a a Comunității Statelor Independente.

CSI a fost înființată pe 8 decembrie 1991 prin semnarea Acordului de creare de către conducătorii din Belarus, Federația Rusă și Ucraina. Republica Moldova a aderat la CSI pe 21 decembrie 1991 prin semnarea Protocolului la Acordul de creare a Comunității Statelor Independente, alături de alte republici ex-sovietice.

***

O delegație a Comitetului pentru agricultură din cadrul Camerei Deputaților a Parlamentului Republicii Cehe efectuează o vizită în țara noastră. Delegația este condusă de președintele Comitetului, Jaroslav Faltýnek. Scopul vizitei este identificarea oportunităților de intensificare a cooperării în domeniul agroindustrial dintre Cehia și Moldova.

Deputații cehi se vor întîlni cu președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, Radu Mudreac, precum și cu membrii Comisiei.

Pe parcursul celor două zile ale vizitei delegația va avea mai multe întrevederi la ministerul agriculturii și dezvoltării regionale, la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, la Federația Națională a Fermierilor din Moldova, la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Discuțiile vor viza structura agricolă în cele două țări, autosuficiența alimentară în funcție de mărfuri, sistemul și mărimea dotațiilor, oportunitățile de creștere a volumului schimbului de mărfuri între cele două țări, etc.

De asemenea, delegația va vizita mai multe întreprinderi agroindustriale.

Analiza evoluției schimburilor comerciale în ianuarie-septembrie 2019, comparativ cu perioada similară din anul 2018, efectuată de Biroul Național de Statistică, relevă majorarea exportului din Moldova în Republica Cehă cu 37,8% și a importului din Cehia în Moldova cu 34,2%.

Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului RM