DETALIUL CARE PUNE IN CU TOTUL ALTA LUMINA „DIVORTUL” POLITIC DINTRE VLAD FILAT SI IURIE LEANCA!

Ex-Premierul Iurie Leancă, care a părăsit recent Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), repetă un scenariu care reapare în prim-planul politicii moldoveneşti cu o periodicitate anume. Acest detaliu iese în evidenţă la o analiză succintă a tandem-urilor din politica moldovenească.

După cum relatează Tribuna.md, situaţii de acest gen au fost minimum şapte în anii de independenţă ai Republicii Moldova. Unii dintre protagoniştii „divorţurilor” politice au avut ulterior succes în proiectele pe care le-au lansat, iar alţii au suferit eşec.

Primul „divorţ” politic de răsunet a fost cel dintre ex-Preşedintele Petru Lucinschi şi ex-Preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov. Petru Lucinschi l-a ajutat pe Dumitru Diacov să-şi facă propriul partid şi să ajungă la putere. Ulterior, cei doi s-au despărţit, iar partidul lui Dumitru Diacov nu a mai trecut în Parlament în 2001, dar a reuşit să revină în 2005.

Al doilea „divorţ” politic de răsunet i-a avut ca protagonişti pe ex-Preşedintele Parlamentului Alexandru Moşanu şi pe ex-liderul Partidului Forţelor Democratice, Valeriu Matei. Cît timp cei doi au făcut echipă, cariera politică a lui Valeriu Matei a fost în ascensiune continuă, iar după despărţirea lor, întîmplător sau nu, în 2001, PFD nu a mai trecut în Parlament, iar ulterior, în genere, şi-a încetat activitatea.

Al treilea „divorţ” politic de răsunet a fost cel dintre ex-Preşedintele republicii, Mircea Snegur şi ex-prim-vicepremierul Nicolae Andronic. Cei doi au dat mulţi ani tonul vieţii politice împreună, iar după despărţirea lor, Mircea Snegur s-a retras din politică, iar Nicolae Andronic cu noul său partid a făcut mai multe tentative de a ajunge în Parlament, dar toate au eşuat.

Al patrulea „divorţ” politic de răsunet a fost cel dintre Vlad Filat şi Dumitru Diacov. După plecarea lui Vlad Filat din PD, acest partid nu a trecut în Parlament în aprilie 2009, în timp ce noul proiect politic al fostului adjunct al lui Dumitru Diacov a devenit una din principalele formaţiuni politice din ţară. În acelaşi an, ca urmare a alegerilor parlamentare anticipate din iulie 209, ambele partide au ajuns la putere.

Al cincilea „divorţ” politic de răsunet a fost cel dintre ex-Preşedintele Vladimir Voronin şi ex-Premierul Vasile Tarlev. După plecarea din PCRM, cel de-al doilea şi-a încercat în repetate rînduri norocul politic, dar fără succes.

Al şaselea „divorţ” politic a fost cel dintre ex-liderul AMN, Serafim Urechean şi adjunctul său, Veaceslav Untilă. După despărţirea celor doi, AMN nu a mai ajuns în Parlament şi ulterior a fuzionat cu PLDM. Veaceslav Untilă, după o experienţă mai puţin reuşită la cîrma MAE, a aderat la PL, devenind vicepreşedinte al acestuia, iar recent – deputat în Parlament.

Al şaptelea „divorţ” politic i-a avut ca protagonişti pe Vladimir Voronin şi pe ex-ministrul Economiei, Igor Dodon. Acesta din urmă a preluat conducerea PSRM, care, în urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014, a devenit cel mai influent partid politic din Moldova.

Toate acestea arată că situaţii de genul celei în care se află acum Iurie Leancă au mai fost. Întrebarea este dacă proiectul său politic se va dovedi de succes sau el va completa lista rataţilor politici.

Andriana CHEPTINE

(tribuna.md)