DETALII PRIVIND INTILNIREA PUTIN – DODON: CE CHESTIUNI VOR FI ABORDATE

Consilierul președintelui Rusiei, Iuri Ușakov, a dezvăluit detaliile privind discuțiile care urmează să aibă loc între Vladimir Putin și Igor Dodon. Întrevederea va avea loc în ajunul ședințelor Consiliului Șefilor de State CSI și Consiliului Economic Suprem Eurasiatic. Președintele Republicii Moldova este invitat la ședința Consiliului Economic în calitate de oaspete, menționează RIA Novosti.

Putin și Dodon vor discuta chestiuni privind starea și perspectivele colaborării bilaterale, punînd accentul pe sfera comercial-economică, dar și problematica reglementării diferendului transnistrean.

Consilierul președintelui rus a amintit că, în ceea ce privește reglementarea transnistreană, Rusia pledează consecvent pentru obținerea unui compromis între Chișinău și Tiraspol, realizat în cadrul negocierilor de la egal la egal, bazate pe normele și principiile dreptului internațional. Potrivit acestuia, trebuie continuată activitatea în vederea creării unei atmosfere de încredere între cele două maluri ale Nistrului.

Referindu-se la relațiile bilaterale, Ușakov a menționat că în anul 2016 Rusia a pierdut statutul de partener comercial principal al Republicii Moldova. Conform datelor pe anul trecut, schimbul de mărfuri s-a redus cu 5%, ajungînd la 1,16 miliarde de dolari, iar în lunile ianuarie — iulie curent a constituit 604 milioane de dolari.

„La rugămintea partenerilor săi, Rusia a ridicat restricțiile la importul producției moldovenești. Ca urmare, în ianuarie — iulie importurile din Moldova au crescut cu 62%, ajungînd la 163 de milioane de dolari. Totodată, livrările de materie primă agricolă și produse alimentare au sporit de peste două ori", a specificat Ușakov.

De altfel, însuși Dodon afirma anterior că intenționează să discute cu Putin problema anulării taxelor vamale la mai multe legume și fructe moldovenești.

Ceva mai devreme, președintele Republicii Moldova a declarat că a crescut considerabil volumul exportului de fructe și legume în Federația Rusă. Astfel, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Securitatea Alimentelor, din cele 9,3 mii de tone de fructe exportate de Moldova în 2017, în perioada ianuarie — iulie, 8,8 mii tone au revenit țărilor CSI, din care 8,18 mii de tone au fost expediate în Rusia. De menționat că în 2016 Moldova a exportat în total în Rusia doar 981 de tone de legume.

O altă sferă importantă de colaborare între cele două țări este energetica. Compania rusă „Gazprom" deține 50% din acțiunile companiei „Moldovagaz" și, totodată, realizează tranzitarea gazelor naturale în Europa.

În Transnistria funcționează Centrala Hidroelectrică Moldovenească care face parte din compania „Iter RAO ES" și care acoperă pînă la 70 la sută din necesitățile de energie electrică ale Moldovei.

Sursa: sputnik.md