Democratie a naibii de originala: Usatii e căutat de Interpol, iar noi ii permitem sa candideze la Presedintie

Viitorul firesc și inevitabil al oricărui interlop este, firește, pușcăria. Chiar dacă este invizibil pentru unii, cuvîntul ”pușcărie” este de mult încrustat pe fruntea lui Renato Usatîi. Fugind de frica Justiției din Federația Rusă, fostul ministru de Interne Andrei Năstase l-a primit cu brațele deschise atunci cînd a revenit în țară, după fuga mafioților Plahotniuc și Șor, ca pe un proroc și călugăr neprihănit. Încă de pe atunci, Năstase știa că Usatîi va candida la alegerile prezidențiale, iar asta prin mituirea, cumpărarea de voturi din tabăra electorală a lui Igor Dodon. Așa visează el să-l înfrîngă pe Dodon în alegeri!

Tot de pe atunci, anchetatorii ruși au tot administrat probe la dosarul penal al lui Usatîi. El este învinuit de constituirea unei grupări criminale organizate, precum și de retragerea a peste 500 de miliarde de ruble din Federația Rusă, prin intermediul unei bănci din Republica Moldova, în complicitate cu Vladimir Plahotniuc, care și acesta, la rîndu-i, este parte învinuită în acest dosar.

Inițial, procedural, Justiția rusă l-a dat în urmărire națională pe teritoriul Federației Ruse. Mai apoi, toate probele incriminante au fost expediate pe adresa Interpol. Vineri, 11 Septembrie, a fost dată publicității informația că Interpol l-a dat pe Renato Usatîi în urmărire internațională. Asta înseamnă că autoritățile oricărui stat în care circulă au obligația să-l rețină și să-l predea autorităților ruse. Nu știm cît de delicată este situația lui în contextul aflării în Republica Moldova – Usatîi are cetățenie moldovenească, fiind moldovean nativ, dar are și cetățenia Federației Ruse.

Dincolo de toate acestea, este dezonorant pentru o anumită categorie de politicieni, dar nu numai, în contextul în care acestui interlop i se permite să candideze la Președinție. SIS, MAI și Procuratura știu despre ce e vorba!

La aflarea acestei vești, care nu trebuia să surprindă pe nimeni, nici chiar pe el, Usatîi, în stilul său caracteristic de interlop agresiv, a crezut de cuviință să se autovictimizeze. Astfel, această dare în urmărire internațională de către Interpol a calificat-o drept o răzbunare politică împotriva lui, afirmînd halucinant că a fost pusă la cale de către Președintele Dodon. El își imaginează că moldovenii pot fi atît de naivi încît să creadă că Președintele Dodon are puterea supranaturală de a da ordine Justiției din Federația Rusă, inclusiv Interpolului! Nebunie curată!

La pușcărie, nu la Președinție!

Teofil Kaminski