DE CE UCRAINA ARE NEVOIE CA NICIODATA DE RUSIA?

În luna ianuarie preşedintele ucrainean Piotr Poroşenko a felicitat populaţia ţării cu faptul că a supravieţuit iarna, fără a procura gaz din Rusia. Ucrainenii au procurat gaz european, ceea ce a fost cu circa 30% mai scump. Această declaraţie indică asupra problemei principale a economiei ucrainene. Pentru Kiev e mai puţin periculoasă corupţia, care rămîne un factor serios de amploare, dar decizia ideologică de a rupe toate legăturile istorice cu Rusia, partener comercial de secole şi principalul investitor.

În mai puţin de un an standardele de viaţă în Ucraina au căzut de două ori, valuta naţională a pierdut, ca preţ, 350%, iar inflaţia a urcat pînă la 43%. Din păcate, chiar şi pe fundalul acestui colaps economic total, guvernarea continuă o astfel de politică economică, care poate fi numită doar sinucigaşă.

Din cauza întreruperii în anul 2014 a contractelor comerciale cu Rusia, complexul apărării şi aviatic a pierdut circa 80% din venituri. Uzina de avioane „Antonov”, mîndria de cîndva a Kievului, s-a ruinat, iar producătorul de motoare reactive „Iujmaş” lucrează doar o zi pe săptămînă.

Rupînd legăturile bancare cu Moscova, Kievul s-a lipsit atît de investiţii, cît şi de banii necesari economiei ucrainene, care erau trimişi de cei circa şapte milioane de muncitori ucraineni din Rusia .

Problema a fost aprofundată şi de politica iresponsabilă în domeniul împrumuturilor. FMI înaintează condiţii draconice, la care Kievul închide ochii. Însă Ucraina va trebui să achite datoria externă pînă în anul 2041. Viitoarele generaţii vor trebui să restituie creditorilor occidentali pînă la jumătate din PIB.

La baza acestei politici economice iraţionale stă doar dorinţa infantilă de a-i face rău lui Vladimir Putin. Iar pentru toate plăteşte cetăţeanul ucrainean.

Occidentul nu ar trebui să susţină o astfel de politică. Orice simpatii politice nu justifică ruinarea propriului popor. Riscul transformării Ucrainei într-un stat nefuncţional e prea mare, precum şi a unui nou val de emigranţi – de data asta ucraineni – spre o Europă, care deja nu mai face faţă problemelor.

Singura modalitate de a evita această catastrofă e ca Occidentul să conştientizeze că supravieţuirea Ucrainei nu depinde de programe occidentale, ci de investiţiile ruseşti. Politicienii occidentali trebuie să aleagă calea raţionalismului economic, şi nu a naţionalismului economic.

După The Guardian, Marea Britanie