CUTREMURĂTOR!

Experimente medicale pe oameni, făcute de SUA (4)

(1948) Bazîndu-se pe studiile secrete făcute pe localnicii din Newburg, New York, începînd cu 1945, cercetătorii Proiectului F au publicat un raport în ediţia din August 1948 a Jurnalului Asociaţiei Dentale Americane, detaliind pericolele pentru sănătate ale fluorurii. Comisia Energiei Atomice a Statelor Unite îl cenzurează rapid din motive de „securitate naţională”. 

(1950) (1950–1953) Armata americană eliberează nori chimici deasupra a 6 oraşe americane şi canadiene. Localnicilor din Winnipeg, Canada, unde este aruncat un produs chimic extrem de toxic numit cadmiu, li se dezvoltă ulterior rate ridicate de boli respiratorii. Pentru a determina cît de sensibil ar fi un oraş american la un atac biologic, marina americană pulverizează din nave un nor de bacterii Bacillus Globigii înspre ţărmul San Francisco-ului. În conformitate cu instrumentele de monitorizare situate pe întregul cuprins al oraşului pentru a testa infecţia, dintre cei care au inhalat, mulţi au acuzat simptome asemănătoare pneumoniei.

Doctorul Joseph Strokes de la Universitatea Pennsylvania infectează 200 de deţinute cu hepatită virală pentru a studia boala. Doctori de la Spitalul Oraşului Cleveland studiază schimbările în fluxul sangvin cerebral injectînd subiecţii testaţi cu anestezic spinal, înserînd ace în venele lor jugulare şi în arterele brahiale, aplecîndu-le capetele şi, după pierderi masive de sînge care le-au cauzat paralizie şi leşin, măsurîndu-le presiunea sîngelui. Ei au realizat în repetate rînduri aceste experimente pe aceeaşi subiecţi.

Dr. D. Ewen Cameron, mai tîrziu de infamia MKULTRA datorată experimentelor sale din 1957 şi 1964 pe canadieni, publică un articol în Jurnalul Britanic de Medicină, în care descrie experimentele care presupun forţarea pacienţilor schizofrenici din Spitalul de Boli Mintale Brandon din Manitoba să stea întinşi sub lămpi roşii între 15 şi 200 de watts timp de 8 ore pe zi. Alte experimente de-ale sale îi includ pe pacienţii cu boli mintale. Unii erau închişi într-o încăpere ce încălzeşte temperatura corporală internă pînă la 103 grade Fahrenheit, şi inducerea comei prin administrarea de injecţii substanţiale de insulină.

(1951) Armata americană contaminează în secret Centrul de Aprovizionare Navală Norfolk din Virginia şi Washington, Aeroportul National din D.C., cu o serie de bacterii alese pentru că se credea că afro-americanii sînt mai sensibili la acestea decît caucazienii. Experimentul a cauzat toxiinfecţii alimentare, probleme respiratorii şi otrăvirea sîngelui.

(1951–1956) Conform contractului cu Şcoala de Medicină Aviatică a Forţelor Aeriene (SAM), Centrul de Cancer MD Anderson din Huston aparţinînd de Universitatea Texas începe să studieze efectele radiaţiilor asupra pacienţilor cu cancer – mulţi dintre ei membrii ai unor grupuri minoritare sau de indigeni, după cîte spun sursele – pentru a determina atît abilitatea radiaţiilor de a trata cancerul, cît şi posibilele efecte pe termen lung ale radiaţiilor asupra piloţilor care pilotează avioane pe bază de energie nucleară. Studiul durează pînă în 1956, implicînd 263 de pacienţi cu cancer.

Începînd din 1953, subiecţilor li se cere să semneze un formular de renunţare la drepturi, dar nici acesta nu se conformează cerinţelor de consens stabilite de memo-ul Wilson eliberat în acel an. Studiile TBI însa vor continua la 4 instituţii diferite: Colegiul de Medicina al Universităţii Baylor, Institutul Memorial Sloan-Kettering pentru Cercetarea Cancerului, Spitalul Marinei Americane din Bethesda şi Colegiul de Medicină Al Universităţii Cincinnati – pînă în 1971. Oficiali ai Serviciilor de Informaţie şi Armatei americane, canadiene şi britanice adună un mic grup de psihologi eminenţi la o întrunire sectretă la Hotelul Ritz-Carlton din Montreal pe tema „tehnicilor de control mental” comuniste. Ei propun un program de cercetare strict secret despre modificările comportamentale – implicînd testarea de droguri, hipnoză, şocuri electrice şi lobotomii pe subiecţi umani.

(1952) La faimosul Institut Sloan-Kettering, Chester M. Southam injectează celule canceroase vii în deţinuţi din Închisoarea Statului Ohio, pentru a studia progresia bolii. Jumătate din deţinuţii din acest studiu sponsorizat de Institutul Naţional de Sănătate (NIH) sînt de culoare, trezind obstacole de suspiciunii de rasism din partea Tuskegee, care de asemenea era un studiu sponsorizat de NIH.

(1953–1974) Comisia Americană de Energie Atomică (AEC) sponsorizează studii cu iod la Universitatea Iowa. În primul studiu, cercetătorii dau unor femei însărcinate o cantitate mare de iod-131 şi apoi studiază embrionii avortoni ai femeilor pentru a afla la ce stadiu şi la ce cantitate de iod radioactiv se trece de bariera placentară. În al doilea studiu, cercetătorii dau unor nou-născuţi, 12 băieşi şi 13 fetiţe, în vîrstă de sub 36 de ore şi cu greutăţi cuprinse între 5.5 si 8.5 pounds, iod-131, fie oral, fie prin injecţie intramusculară, mai tîrziu măsurînd concentraţia de iod din glanda tiroidă a nou-născuţilor. Ca parte dintr-un studiu AEC, la Colegiul de Medicina al Universităţii Nebraska, cercetătorii hrănesc 28 de copii sănătoşi cu iod-131 printr-un tub gastric şi apoi testează concentraţia de iod din glanda tiroidă după 24 de ore. (va urma)