Criza provocata de coronavirus schimba ierarhia popularitatii politicienilor italieni

Liderul opoziţiei italiene de dreapta radicală Matteo Salvini a pierdut din popularitate în timpul crizei provocate de pandemia COVID-19, în timp ce premierul Giuseppe Conte şi-a crescut popularitatea sub efectul fenomenului de ”raliere în jurul steagului”, conform căruia populaţia strînge rîndurile în jurul unui lider în perioade de criză, relevă date ale unui sondaj publicat de Institutul Ixe, transmite agenţia DPA, potrivit agerpres. Conform acestui sondaj, partidul Liga condus de Salvini a coborît la mai puţin de 25% în intenţiile de vot, faţă de 34,3% cît a obţinut la alegerile desfăşurate cu un an în urmă.

Dintre partidele care formează actuala coaliţie guvernamentală de la Roma, Partidul Democrat are în acest sondaj 22,9% şi Mişcarea 5 Stele (M5S) 16,8%. Un alt partid de opoziţie de dreapta radicală, Fraţii Italiei, este cotat cu 13,8%.

Vicepremier şi ministru de Interne în fostul Guvern de coaliţie dintre Liga şi M5S condus de Giuseppe Conte, Salvini s-a remarcat prin măsurile împotriva migraţiei ilegale şi a intrat în conflict cu Bruxelles-ul pe această temă şi pe chestiuni economice. Mizînd pe popularitatea obţinută astfel, el a încercat să forţeze alegerile anticipate, dar rezultatul a fost invers decît cel scontat după ce în final M5S s-a aliat cu Partidul Democrat, de stînga, şi Liga a ajuns în opoziţie.

O medie a sondajelor de opinie realizată săptămîna trecută de centrul de analize YouTrend plasează Liga lui Salvini la 27,2% din intenţiile de vot, cel mai redus procent pentru această formaţiune începînd din luna Iunie 2018. În acelaşi timp, încrederea în Guvernul premierului Giuseppe Conte – un jurist neafiliat politic – a crescut, conform sondajului Ixe, la 58%, de la 35% în luna Februarie, înainte să înceapă epidemia. Însă, în vremuri de criză, creşterea încrederii populaţiei în Guvernele de la acel moment nu este ceva neobişnuit, ca urmare a efectului pe care sociologii îl numesc ”ralierea în jurul steagului” (rally-around-the-flag).

Totuşi, luna de miere a lui Conte cu electoratul s-ar putea să nu dureze mult, date fiind diviziunile din interiorul coaliţiei sale, criticile faţă întîrzierea măsurilor de ajutor pentru mediul de afaceri afectat de epidemie şi ameninţarea cu nesupunerea faţă de centru a unor regiuni care doresc să înceteze mai repede restricţiile impuse pentru a limita răspîndirea coronavirusului, care pînă în prezent a îmbolnăvit în Italia circa 213.000 de persoane, dintre care peste 29.000 au decedat.