CREŞTINII ORTODOCŞI AU SĂRBĂTORIT ÎNĂLŢAREA DOMNULUI

Creştinii ortodocşi au sărbătorit pe 29 mai Înălţarea la cer a Mîntuitorului Iisus Hristos. Ispasul, cum i se spune în popor, se sărbătoreşte la 40 de zile de la Învierea Domnului. Preotul Eugen Onicov de la Biserica „Sfîntul Pantelemon” a declarat că în această zi creştinii se salută cu: „Hristos s-a Înălţat”, la care se răspunde: „Adevărat s-a Înălţat”. Preotul îndeamnă oamenii să meargă la biserică şi să se închine Domnului.

Potrivit preotului, Înălţarea Domnului face parte din cele 12 sărbători mari ale anului. Orice sărbătoare domnească are o perioadă de după prăznuire. „Dacă o sărbătoare împărătească are 8 zile, Paştile are 40 de zile. Timp de 40 de zile a fost prăznuirea Învierii Domnului şi în toate aceste 40 de zile ne-am salutat cu „Hristos a Înviat!”, am răspuns - „Adevărat a Înviat”. La sfîrşitul acestei perioade creştinii coc cozonac şi vopsesc ouă roşii, aşa ca la Paşti”, a spus Eugen Onicov.

În cinstea acestei sărbători se oficiază slujbe de priveghere şi Sfînta Liturghie, în semn de mulţumire lui Dumnezeu pentru grija ce o poartă oamenilor.

În popor, sărbătoarea mai este numită şi Ispas. Denumirea provine de la cuvîntul slav „spasiteli”, adică Mîntuitorul. Se spune că această zi este la fel de importantă ca şi Paştile. De Ispas creştinii ortodocşi merg la biserică, unde sfinţesc crenguţe de nuc. Pe masa de sărbătoare se pune pască sau cozonac şi ouă roşii.

Sursa: IPN