Creiere umane crescute in secret in laborator

Scopul lor controversat. Cercetător: Etica nu poate ține pasul cu știința

Replici în miniatură a creierului uman, dezvoltate în laborator – vorbim despre încă o graniță depășită de tehnologie. Subiectul a creat o adevărată tensiune pe site-urile de specialitate, mai ales că proiectul s-a dezvoltat o bună perioadă de timp în secret. Mini-creierele umane care cresc în interiorul unor trupuri de şobolani încep să se integreze, spun savanţii.

Tehnologia stem a avansat atît de mult, încît acum oamenii de ştiinţă pot acum creşte în laborator versiuni miniaturale ale creierelor umane, aşa numitele organoide sau mini-creiere. Însă cei preocupaţi de etica medicală sunt îngrijoraţi în legătură cu recentele progrese făcute în acest domeniu ce presupune creşterea unor creiere minuscule în interiorul altor animale. Aceste preocupări au devenit mai serioase după întîlnirea anuală din Noiembrie a Societăţii de neuroştiinţă, ţinută în Washington D.C, cînd două echipe de cercetători au prezentat o cercetare încă nepublicată despre interacţiunea neaşteptată dintre mini-creierele umane şi gazdele lor, şobolanii şi şoarecii.

Cercetător: „Intrăm pe un teren total nou”

În această cercetare, oamenii de ştiinţă declară că organoidele au supravieţuit pentru lungi perioade de timp – chiar două luni într-un caz – conectate la sistemele circulatorii şi nervoase ale animalelor de laborator, transferînd sînge şi semnale nervoase între animalul gazdă şi celulele umane implantate. Un avans fără precedent în acest tip ce cercetare. „Intrăm pe un teren total nou", spune Christof Koch, preşedintele Institutului Allen pentru ştiinţele creierului din Seattle. „Ştiinţa avansează atît de rapid, încît etica nu mai poate ţine pasul."

Faptul că aceste mini-creiere pot fi crescute în laborator e un mare progres, pentru că au multe dintre caracteristicile creierelor umane din primele stadii de dezvoltare. Cu toate că nu sunt „vii” în sensul în care sunt creierele noastre, se dezvoltă şi sunt organizate în multiple straturi ca şi acestea. Ba chiar reacţionează asemănător unor stimuli precum drogurile psihedelice. Organoidele sunt concepute pentru a revoluţiona cercetarea pe creierul uman, pentru că oamenii de ştiinţă le pot supune unor teste care ar fi lipsite de etică dacă ar fi făcute pe oameni vii.

Savanții dezbat dacă aceste creiere sunt „conștiente”

Savanţii încă dezbat dacă aceste creiere sunt „conştiente" sau nu, dar faptul că ar putea fi implantate cu succes în animale de laborator stîrneşte un nou set de îngrijorări etice. Una dintre îngrijorările majore este legată de posibilitatea ca aceste organoide s-ar putea dezvolta la un nivel superior în interiorul animalelor de laborator, făcînd dezbaterea despre conştiinţa mini-creierelor şi mai urgentă. Implantarea unor structuri de creier uman în animale creează o arie etică spinoasă, iar oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi în legătură cu faptul că cercetările medicale ajung prea repede şi prea departe pe un teritoriu necunoscut. În acest moment, trei laboratoare au conectat cu succes organoide la vase de sînge de origine animală.

În Ianuarie, cercetătorii de la Institutul Salk au dezvoltat un hibrid om-porc, generînd posibilitatea ca porcii cu celule umane să poată dezvolta conştiinţă umană.