CORNELIU FURCULITA A OFERIT DETALII DESPRE DISCUTIILE CU FRACTIUNILE PARLAMENTARE

PSRM a desfășurat o nouă rundă de consultări cu toate fracțiunile și grupurile parlamentare, în cadrul cărora urmează să fie identificate soluțiile la criza politică și constituțională, provocată de refuzul președintelui țării de a se conforma deciziei Curții Constituționale din 23 februarie. Liderul fracțiunii parlamentare PSRM, Corneliu Furculiță, a declarat, la o ediție specială la NTV Moldova, că astăzi fiecare fracțiune și-a expus propria viziune și poziție.

”Am invitat fracțiunile și grupurile parlamentare la consultări. Poartă, deocamdată, un caracter informal. Astăzi au avut loc discuții practic cu majoritatea forțelor politice din Parlament. A fost o discuție mai mult de tatonare a pozițiilor, de aflare a opiniei fiecărei fracțiuni, după care vom discuta nemijlocit în formațiunile noastre politice și vom reveni la discuții”, a spus Furculiță.

Liderul PSRM a accentuat că Parlamentul este hotărît să lucreze în continuare, indiferent de cum va proceda președintele țării.

 

“Noi sîntem gata să discutăm și alte candidaturi”

Mariana Durleșteanu nu renunță la propunerea de a fi desemnată în funcția de prim-ministru, a declarat liderul fracțiunii parlamentare PSRM, Corneliu Furculiță, la o ediției specială la NTV Moldova.

”Doamna Durleșteanu este fermă în ași duce misiunea pe care ea conștient și-a asumat-o de a forma un guvern profesionist, funcțional, de a lucra pentru binele țării și al cetățenilor”, a spus deputatul. Liderul socialiștilor din Parlament a remarcat că PSRM este gata să discute și alte candidaturi.

”Poate să existe și alte propuneri în Parlament din partea altor fracțiuni, sau să fie susținută candidatura Marianei Durleșteanu, sau să fie propusă altă candidatură. Noi sîntem gata să discutăm și alte candidaturi. Sînt discuții, dorim cu toții fapte mai concrete. Mă refer la Andrei Năstase, ar fi de dorit ca dumnealui să iasă cu fracțiunea sa și să spună că fracțiunea mea mă propune pe mine, uitați-vă lista, au semnat atîția, vă îndemn pe următorii să semnați la fel, acceptăm sau nu acceptăm din partea cutare sau cutare fracțiuni semnăturile și atunci este o cale indiferent de faptul înaintează sau nu va înainta doamna președinte, ea are finalitatea cu desemnarea unei candidaturi de către majoritatea parlamentară. Evident că aici venim la situația că Parlamentul nu poate fi dizolvat deoarece el a identificat soluția”, a declarat Furculiță.

Deputatul PSRM a mai menționat că, în funcție de comportamentul președintelui țării, sînt mai multe soluții pentru depășirea crizei politice.

”Dacă ea procedează în conformitate cu Constituția, atunci ea este obligată, conform deciziei CC, să reia consultările cu fracțiunile parlamentare, să constate existența unei majorități, care este certă din punct de vedere constituțional. (…) Dacă doamna președinte nu înaintează, se opune, Parlamentul va avea pîrghii să activeze în continuare în cadrul acestui guvern efectiv și țara va fi guvernată, salariile vor fi plătite”, a declarat președintele fracțiunii PSRM din Parlament.

 

 

Corneliu Furculiță le-a amintit celor de la PAS ce spuneau acum cinci zile despre decizia CC

Președintele fracțiunii parlamentare PSRM, Corneliu Furculiță, le-amintit deputaților PAS că, acum cinci zile, declarau că se vor supune deciziei Curții Constituționale, indiferent care va fi ea. Liderul socialiștilor din Parlament a remarcat că fiind invitat, la 18 februarie, la o emisiune televizată împreună cu deputatul PAS, Vladimir Bolea, ultimul a declarat că formațiunea sa va îndeplini întocmai hotărîrea CC cu privire obligațiunile șefului statului în problema desemnării candidatului la funcția de prim-ministru.

”Dumnealui ne-a asigurat că nu sînt nihiliști în domeniul dreptului și vor îndeplini decizia CC. Probabil ei se gîndeau că această decizie va fi altfel. Sugerez partidului președintelui să nu urmeze calea de încălcare a Constituției”, a declarat Furculiță într-o ediție specială la NTV Moldova.

Deputatul și-a exprimat speranța că Maia Sandu va reveni totuși în cîmpul constituțional și va evita escaladarea crizei politice, în condițiile în care țara se află într-o situație foarte complicată din cauza pandemiei.

Amintim, Vladimir Bolea a declarat că PAS va respecta decizia Înaltei Curți, chiar dacă judecătorii vor declara neconstituțional decretul Maiei Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier.

”Ce decizie nu ar lua Curtea Constituțională, noi ne vom supune și vom îndeplini toate prevederile legale”, a spus Bolea la NTV Moldova.

La 23 februarie, Curtea Constituțională a statuat că președintele Maia Sandu a violat Constituția atunci cînd a înaintat-o repetat la funcția de premier pe Natalia Gavrilița, deși există o majoritate formalizată din 54 de deputați gata să susțină candidatura Marianei Durleșteanu. Înalta Curte i-a indicat, cu votul unanim al magistraților, președintelui țării că el nu poate înlocui fracțiunile parlamentare în procesul de desemnarea a premierului.