Consiliul Europei este cu ochii pe Polonia din cauza violentele Politiei

Consiliul Europei şi-a exprimat, într-un raport publicat Miercuri, „îngrijorarea” în legătură cu condiţiile de plasare în arest din Polonia, îndemnînd Varşovia „să-şi formeze mai bine” poliţiştii, după acuzaţii cu privire la violenţe în timpul arestărilor, informează AFP, potrivit agerpres.

În acest raport, Comitetul European pentru Prevenţia Torturii (CPT) al Consiliului Europei, care a trimis o delegaţie în Septembrie 2019 în mai multe secţii de Poliţie şi centre de arest preventiv din Polonia, şi-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu absenţa totală de progrese în ceea ce priveşte „garanţiile fundamentale împotriva relelor tratamente”.

Potrivit CPT, „Polonia nu a făcut nimic pentru a pune în aplicare recomandările precedente”, formulate în 2018 pentru a garanta „acces la îngrijiri şi ajutor instituţional suficiente” pentru persoanele arestate.

În timpul plasării în arest în Polonia, accesul la un avocat rămîne foarte rar, „chiar şi pentru minori”, deplînge CPT.

Comitetul, care notează că „majoritatea” persoanelor audiate de delegaţie afirmau că au fost tratate „corect”, susţine cu toate acestea că a înregistrat „acuzaţii privind recurgerea excesivă la forţă” din partea poliţiştilor în timpul arestărilor, chiar şi atunci cînd persoanele nu opuneau nici o rezistenţă.

Poliţiştilor polonezi ar trebui să li se „reamintească foarte ferm că orice fel de rele tratamente sunt ilegale şi vor fi pedepsite”, subliniază CPT, care îndeamnă Varşovia „să remedieze recurgerea excesivă la forţă” în timpul arestărilor şi „să-şi formeze mai bine” poliţiştii.

Chiar dacă colaborarea cu autorităţile poloneze în timpul vizitei a fost „în cea mai mare parte a timpului excelentă”, CPT a deplîns, în schimb, „nivelul insuficient de cooperare” cu autorităţile centrale, delegaţia sa neputînd prezenta ministrului de Interne observaţiile sale preliminare.

De 30 de ani, CPT efectuează vizite în secţii de Poliţie, închisori, centre de arest şi spitale psihiatrice în cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, pentru a combate tortura şi relele tratamente.