COMISIA EUROPEANA A APROBAT PLATA A 30 MLN EURO CATRE REPUBLICA MOLDOVA

Comisia Europeană, în numele UE, a aprobat joi, 10 octombrie, plata unei asistențe macrofinanciare de 30 milioane de euro către Republica Moldova. Este prima din cele trei plăți planificate în cadrul Programului de Asistență Macrofinanciară (AMF) adoptat în septembrie 2017. Într-un comunicat de presă al Comisei Europene se spune că Programul, în valoare de pînă la 100 de milioane de euro, are drept obiectiv sprijinirea Republicii Moldova în acoperirea necesităților de finanțare externă în procesul implementării unei agende de reforme structurale.

Comisarul european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, Pierre Moscovici, citat în comunicatul de presă, a declarat că această plată este o expresie a sprijinului pentru implementarea reformelor-cheie vizînd ameliorarea standardelor democratice și protejarea statului de drept în Republica Moldova.

Eliberarea primei tranșe a programului a fost suspendată după o evaluare din iunie 2018, care a constatat că nu au fost îndeplinite condițiile politice prealabile. „În urma schimbării guvernului în iunie 2019, autoritățile s-au angajat într-un proces substanțial de reformă structurală pentru a consolida independența sistemului judiciar și combaterea corupției. Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă consideră acum că au fost îndeplinite condițiile politice prealabile pentru a proceda la plata primei tranșe a programului AMF”, se menționează în comunicat.

„Astăzi, am reușit să recîștigăm încrederea partenerilor noștri europeni, să arătăm că sîntem capabili să facem reforme și să readucem țara pe făgașul normalității, după ani de zile de haos, frică, justiție controlată și degradare generală a democrației”, a scris pe Facebook premierul Maia Sandu, comentînd anunțul Comisiei Europene.

Plata de 30 de milioane de euro va fi compusă din 10 milioane granturi și 20 de milioane împrumuturi.

Sursa: IPN