CNA-UL MOLDOVENESC SFIDEAZA AMERICA

Conducerea supremă a RM pare să accepte tacit ca instituţiile de forţă ale statului să terorizeze investitorii străini

Autor: Teofil KAMINSKI

La nivel de politică economică de stat, dar ca şi o componentă a interesului naţional, o prioritate majoră pentru Republica Moldova o reprezintă atragerea investiţiilor străine, care, implicit, sînt generatoare de noi locuri de muncă, spor bugetar, dezvoltare economică şi socială. La nivel oficial şi de pe ecranele televiziunilor, conducerea statului, politicienii şi factorii de decizie din diferitele instituţii ale statului îşi asumă această prioritate şi se declară a fi cei mai mari partizani şi susţinători ai cauzei atragerii investiţiilor străine în ţară, numai că, dincolo de aceste declaraţii, realitatea este cu mult mai brutală, ostilă şi terorizantă faţă de investitorii străini.

Nu o dată, ziarul nostru a dezvăluit cazuri flagrante în care investitorii străini au fost alungaţi, terorizaţi sau le-au fost preluate afacerile cu sprijinul nemijlocit al justiţiei şi cel al instituţiilor de forţă, iar asta sub ochii îngăduitori ai guvernanţilor. Fireşte că toate aceste fărădelegi au fost şi sînt făcute prin interpretări legislative abuzive sau prin ignorarea legislaţiei, ceea ce contravine nu doar principiilor statului de drept, dar şi legislaţiei europene, la care guvernanţii au pretenţia că vor să se alinieze.

În rîndurile ce urmează, este vorba despre ÎCS „Online ÎPS” SRL. Aceasta este o companie fondată de cetăţeni americani şi care a decis să aleagă şi Moldova drept bază investiţională pentru lărgirea businessului său european, în domeniul prelucrării plăţilor online. Speranţele, însă, au fost deşarte, zadarnice. Demn de menţionat este faptul că această companie are deja o experienţă respectabilă în America de Sud şi a obţinut toate avizele legale pentru ca să activeze şi în spaţiul Uniunii Europene. Cu toate aceste, realitatea de la faţa locului s-a dovedit a fi extrem de cruntă. După şase luni de dezvoltare a fondurilor circulante, activitatea ÎCS „Online ÎPS” SRL a fost blocată brusc, iar conturile bancare în care se aflau banii clienţilor au fost blocate. Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a considerat că sistemul de protecţie al consumatorilor, ce garantează returnarea banilor în cazul renunţării de către cumpărătorul online la marfa sau serviciul solicitate, nu corespunde legislaţiei.

Demn de reţinut este faptul că tocmai un astfel de sistem funcţionează în SUA. Asta înseamnă că CNA nu doar că dă cu tifla celor din America, care consideră acest sistem suficient de legitim, dar parcă vrea să şi demonstreze că, în materie legislativă, sînt mai presus de către legiuitorii americani şi că le poate da lecţii în domeniu, că îi pot corecta. Prin urmare, investitorii ÎCS „Online ÎPS” SRL, care iniţial au sperat să găsească aici un cadru favorabil şi deschis din perspective legislative investiţiilor străine atît de necesare ţării, au descoperit Iadul de pe Pămînt, în ceea ce ţine de CNA şi justiţia naţională. Instituţiile de forţă moldoveneşti l-au arestat pe directorul firmei pe baza unor învinuiri nefondate, aruncîndu-l într-o închisoare moldovenească, fără a i se aduce acuzaţii clare, iar mijloacele băneşti ale miilor de cumpărători, aşa cum sugeram mai sus, au fost blocate în conturile din Moldova.

Instituţiile moldoveneşti de drept dau dovadă de o opacitate periculoasă faţă de activitatea de întreprinzător a acestei companii, dar şi de lipsă totală de dorinţă de a clarifica juridic şi legal această chestiune. Toate acestea se întîmplă pe fondul numeroaselor tentative ale avocaţilor de a demonstra şi a convinge anchetatorii ca să efectueze procedurile de rigoare în acest caz. Se pune întrebarea: de ce în Moldova, care are o nevoie acută de locuri de muncă, de noi ramuri ale economiei pe baza tehnologiilor IT, ţară interesată în investiţii străine, organele oficiale ale puterii de stat nu numai că nu acordă ajutor în acest sens, dar chiar închid abuziv companiile cu capital străin? De ce persoanele oficiale ale Republicii Moldova, cum sînt şeful statului, Nicolae Timofti, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, ministrul Economiei, Stephane Bride, pur şi simplu, ignoră apelurile făcute de către această companie, cărora li s-au adresat inclusiv prin intermediul a două scrisori deschise? Pe fondul vorbelor goale ale unor politicieni, în care se pronunţă favorabil investiţiilor străine şi alinierii ţării la standardele economice din ţările dezvoltate, observăm, cu dezamăgire, cum aceste obiective de interes naţional se auto-devorează, se golesc de conţinut, sînt subminate din interior.

Patimile ÎCS „Online ÎPS” SRL cu corupţia de tip mafiot din RM

În continuare, spre buna aducere aminte a cititorilor, vă oferim cîteva secvenţe din întregul ansamblu al atacurilor la care a fost supusă compania ÎCS „Online ÎPS” SRL, unde este vorba despre abuzuri, corupţie, justiţie oarbă, un CNA abuziv şi poate chiar un scenariu subtil conceput în vederea comiterii unei posibile tentative de preluare a afacerii prin alungarea investitorului străin.

Demn de reţinut este faptul că ziarul nostru a mai publicat şi două scrisori deschise din partea ÎCS „Online ÎPS” SRL, prin Chafizov Avihay, administratorul ,,Online IPS” SRL, şi avocatulGheorghe Sclifos, reprezentantul companiei,pe care le-auadresat şefului statului, Nicolae Timofti, ex-premierului Chiril Gaburici,preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu,domnilor Stephane Christophe Bride, ministru al Economiei, Pikka Tapiola, şeful Delegaţiei UE în Moldova, James D. Pettit, ambasador al SUA în Moldova,Jose Luis Herrero, şef al Oficiului Consiliului Europei la Chişinău, Alex Kremer, director al Băncii Mondiale pentru Moldova, Michael Scanlan, şef al Misiunii OSCE în Moldova.

În ceea ce-i priveşte pe oficialii moldoveni, absolut nici unul nu a avut nici o reacţie faţă de abuzurile asupra cărora vom insista. Scrisorile deschise au fost adresate pe 04 Iunie 2015 şi pe 17 Iunie 2015. Compania ÎCS „Online ÎPS” SRL s-a adresat şi oficialilor străini deoarece aceştia, în calitate de parteneri strategici ai Republicii Moldova,au atras atenţia de nenumărate ori asupra necesităţii luptei împotriva flagelului corupţiei, care a pătruns în întregul sistem judecătoresc şi în toate organele de drept ale acestei ţări.

Activitatea ,,Online IPS” SRL început cu 4 luni în urmă şi este supusă, pînă în prezent, unor sancţiuni neîntemeiate din partea Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA. ,,Online IPS” SRL, aşa cum am mai amintit, a fost fondată de un grup de investitori străini – cetăţeni ai SUA, care sînt, de asemenea, investitori internaţionali în domeniul dezvoltării comerţului electronic în întreaga lume, care s-au asociat în vederea obţinerii de venit ca urmare a investiţiilor făcute în Moldova. ,,Online IPS” SRL activează în calitate de antreprenor într-un domeniu care încă nu este dezvoltat în această ţară, fiind însă bine dezvoltat în SUA şi Europa (PayPal, Amazon, AlieExpress, etc.). Activitatea în sine presupune permiterea prin online-businessului a posibilităţii de efectuare a achitărilor direct pe site cu ajutorul cardurilor de plastic. ,,Online IPS” SRL asigură prelucrarea plăţilor care se efectuează prin intermediul sistemelor cunoscute la nivel internaţional cum sînt Visa şi MasterCard.

Pe data de 30 Aprilie 2015, Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor a adoptat Decizia nr. 13/42d, prin care au fost suspendate, pe o perioadă de 5 zile lucrătoare, operaţiunile bancare pe conturile companiei ,,Online IPS” SRL deschise la BC ,,Moldova-Agroindbak” S.A., în lipsa oricăror temeiuri. Bizar este faptul că angajaţii Serviciului au acţionat în conformitate cu atribuţiile lor de serviciu, prevăzute de Legea cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului. De neînţeles este că nici aceşti angajaţi şi nici judecătorii, ulterior, nu şi-au pus problema dacă aveau dreptul să facă uz de atribuţiile lor de serviciu, dacă existau temeiuri în acest sens. Să reţinem că Decizia emisă de Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor contravine titlului II şi IV al Rezoluţiei (77) 31 ”Cu privire la apărarea persoanei contra actelor organelor administrative”, adoptată la 28 Septembrie 1967 de către Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei.

Şirul abuzurilor se extinde… instituţional

Pe 7 Mai 2015, Judecătoria Buiucani, prin judecător Mihai Diaconu, a emisă Încheierea Nr. 11-1714/15, prin care s-a prelungit perioada de suspendare a operaţiunilor bancare în privinţa ,,Online IPS” SRL pentru o perioadă de 30 zile, deşi ofiţerii CNA nu au fost în stare să depisteze vreun temei pentru suspendarea activităţii pe conturile bancare. Generic, a fost invocat faptul aplicării măsurilor pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor îndreptate spre apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor juridice, de asemenea şi intereselor statului. În continuare se menţionează că ,,Online IPS” SRL acumula pe conturile sale bancare, deschise la BC ,,Moldova-Agroindbak” S.A., mijloacele băneşti în valută străină (dolari SUA, Euro), recepţionate de pe cardurile bancare ce aparţin persoanelor necunoscute.

În realitate, tocmai specificul activităţii companiei ,,Online IPS” SRL constituie o explicaţie suficientă juridic pentru infirmarea concluziilor Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, căci: activitatea companiei ,,Online IPS” SRL, pe teritoriul Moldovei, se rezumă la primirea, prelucrarea şi asigurarea securităţii plăţilor efectuate cu folosirea programelor corespunzătoare, control asupra lucrului care poate fi efectuat prin intermediul oricărui calculator sau telefon, conectate la reţeaua globală Internet, şi cel mai important este că acest control poate fi efectuat din orice colţ al lumii. Fireşte că Încheierea Judecătoriei Buiucani a fost contestată la Curtea de Apel Chişinău, solicitîndu-se suspendarea executării Încheierii contestate. Conform legislaţiei în vigoare, Curtea de Apel Chişinău, în termen de 5 zile din momentul depunerii cererii, era obligată să o examineze, dar acest lucru nu s-a întîmplat.

Deşi reprezentanţii ,,Online IPS” SRL au prezentat judecătorilor Curţii de Apel toate dovezile care confirmă specificul activităţii ,,Online IPS” SRL, acordurile dintre companie şi clienţii săi traduse în limba de stat, precum şi pretenţiile adresate companiei ,,Online IPS” SRL care conţineau solicitările privind achitarea sancţiunilor contractuale în sumă de 53.617,00 dolari SUA, judecătorii Ghenadie Lîsîi, Iurie Iordan şi Silvia Vrabii, în mod nefondat flagrant, au respins cererea de recurs înaintată de compania ,,Online IPS” SRL.

În cadrul examinării cererii de recurs, judecătorii nu s-au raportat le probele pertinente şi argumentele incontestabile prezentate de către compania ,,Online IPS”, anexate la materialele cauzei, ci doar la afirmaţiile verbale declarative şi neîntemeiate ale colaboratorilor Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, care au insistat că ,,Online IPS” SRL este implicată în sustragerea mijloacelor băneşti, spălarea banilor şi cauzarea prejudiciului bugetului ţării. În situaţia dată, putem vorbi despre coruptibilitatea din sistemul judecătoresc, unde orice cetăţean este lipsit de posibilitatea de a se adresa organelor de stat împotriva unor abuzuri, cu speranţa unor soluţionări juridice legale şi independente. O mînă spală pe alta, o instituţie coruptă şi abuzivă a statului protejează şi se acoperă reciproc cu o alta la fel de coruptă şi abuzivă!

La o analiză obiectivă, orice om de bună credinţă şi orice jurist independent înţeleg că aici este vorba despre faptul că reprezentanţii organelor de drept au creat o situaţie artificială în cazul ,,Online IPS” SRL, scopul final fiind acela de a ,,supune şi lua sub control” activitatea companiei ,,Online IPS” SRL şi de a primi ,,dividendele” corespunzătoare. Numai aşa pot fi explicate abuzurile din partea colaboratorilor organelor de stat! În situaţia abuzivă creată, dat fiind faptul că instituţiile şi persoanele oficiale din conducerea statului asistă sau acceptă tacit atacurile de tip mafiot asupra ,,Online IPS” SRL, compania a ajuns în situaţia în care se adresează Departamentului de Stat şi Congresului SUA ca să înceteze finanţarea de către SUA a oricăror proiecte în Moldova, ca urmare a faptului că în această ţară se întreprind acţiuni teroriste nu doar asupra mediului de afaceri şi business-ului, inclusiv business-ului SUA, dar şi în privinţa cetăţenilor americani.

Întrucît acţiunile întreprinse de CNA împotriva companiei “Online IPS” SRL şi a administratorului acesteia, cetăţean al statului Israel, dl. Avihay Chafizov, poartă un caracter criminal şi conţin semnalmentele unei înţelegeri criminale, compania “Online IPS” SRL este nevoită să solicite, în instanţele de judecată ale SUA, repararea prejudiciilor cauzate, în conformitate cu prevederile Legii cu privire la combaterea crimei organizate - “RICO”.