CM-2018: DUPA 20 DE ANI, LES BLEUS CISTIGA AL DOILEA MONDIAL DIN ISTORIE

Franța e noua Campioană Mondială la fotbal după ce a cîștigat marea finală cu Croația disputată pe stadionul Luzhniki din Moscova, scor 4-2.

 

"POUR L'ÉTERNITÉ"

În tribună, pe Lujniki, un fan parizian a venit de acasă cu un ziar. E cel mai faimos L'Équipe din istorie. "Pour l'éternité", era titlul său. A apărut pe 13 iulie 1998, în dimineața ce a urmat glorioasei victorii a generației Zidane, 3-0 în fața Braziliei. S-a vîndut în 1.642.501 exemplare, a fost punctul maxim al presei din Hexagon. În lojă, sînt mai mulți jucători din acea echipă de aur: Desailly, Blanc, Karembeu... Nu departe de ei, Davor Šuker, golgeterul competiției din 1998. Și cel care a marcat în semifinala contra "cocoșilor", pierdută cu 2-1 pe Stade de France.

 

CU 3 ANI ȘI 100 DE ZILE MAI MARI

Jucătorii sînt pe gazon. Roș-albii, cu vestitele tricouri în pătrățele, sînt mai mari cu 3 ani și 100 de zile, dar titularii lor au 12 meciuri mai puțin la Mondial ca adversarii.

Cînd finala începe, nu se observă nici diferența de vîrstă, nici că Vatreni au jucat trei partide eliminatorii cu prelungiri și au avut o zi în minus de recuperare. Ei pornesc mai bine, mai agresiv, mai ofensiv, cu atacuri pe benzi și centrări periculoase în careu.

"Les Bleus"? Stau toți în defensivă, compact, ca un bloc, cu Giroud și Griezmann la 40 de metri de propria poartă. Așa au jucat întreg turneul. Vor rezista și acum? Statistica îi face mai optimiști. Nicio formație nu a pierdut două finale consecutive de Euro și Mondial. Ei au fost învinși în 2016. Oare acum?

 

PERIŠICI, CA MATERAZZI. DAR EL PIERDE

Și statistica pare că se confirmă. E 1-0 în minutul 18. O lovitură liberă cam ușor acordată, centrare Griezmann, iar Mandzukic deviază în proprie poartă. Fusese împins de Pogba, însă arbitrul argentinian Pitana n-a reacționat, nici n-a cerut ajutorul VAR.

Încă o cifră: nouă din ultimele 11 echipe care au deschis scorul în finală au învins! Sînt mai liniștiți francezii? Deloc.

Croația e condusă, ca de fiecare dată după grupe, dar nu renunță. Nu renunță niciodată. Perisic egalează, cu un șut în colțul lung deviat de Varane. 1-1 după doar zece minute (28). Așteptăm avalanșa roș-albilor, întreruptă din nou de o fază fixă. Penalty cu VAR (Pitana nu l-a folosit la 1-0) la mîna aceluiași Perišici. A fost ca Materazzi în finala CM 2006: gol și 11 metri provocat. Materazzi a cîștigat în fața Franței, Perišici pierde.

 

S-AU PRĂBUȘIT CROAȚII!

Transformă Griezmann, 2-1, iar "cocoșii" stau la pîndă. Așteaptă fiecare contraatac. Și profită. Mbappe e dezlănțuit, explodează ca în finala olimpică de sprint (mult mai iute decît tinerii care invadaseră terenul cu puțin timp înainte) și, la finalul acțiunii, întoarce mingea în fața porții. Girou îi pregătește șutul lui Pogba, care trage inteligent, prin spatele lui Modrici. 3-1 (59).

Croația lui Modrici și Rakitici se prăbușește. Acum se simte cît au alergat ei de-a lungul turneului. Modrici, Rakitici și colegii lor sînt la pămînt.

Kylian marchează și el. Racheta sa de la 22 de metri îl lasă fără reacție pe Subašici. 4-1 (65). Totul e terminat, chiar dacă Lloris gafează, încercînd să-l dribleze pe Mandžukici și oferindu-le adversarilor al doilea gol (69). 4-2, scorul care rămîne.

 

DUPĂ TITI, KYLIAN!

La două decenii de la succesul generației Zidane, generația Griezmann (și el MVP-ul finalei) face și ea Franța fericită. De fiecare dată, un tînăr star a ieșit la lumină. A fost Thierry Henry, în 1998, la 20 de ani, iar acum Mbappé e eroul, la 19. Puștiul pentru care nu există limite.

Tot un adolescent francez lăsase un mesaj pe Champs-Élysées. Scris cu cretă. Liberté, égalité, Mbappé! Les Bleus 2018.

Cînd primesc trofeul, cerul se deschide. Plouă torențial la Moscova. Plîng și albaștrii. Lacrimi de fericire.

Sursa: gsp.ro