CIT DE LEGAL SI MORAL ESTE CA CINEVA SA DETINA ORDINUL REPUBLICII NEGIND LEGITIMITATEA STATULUI REPUBLICA MOLDOVA?

O ofensă naţională pe care Preşedintele Igor Dodon o poate analiza şi contracara

De circa două decenii, asist la un circ civic, „solemn”, meschin, imoral, antinaţional şi auto-adulator cum numai în Republica Moldova se poate întîmpla. Aici mă refer la „o categorie specială” a moldovenilor care deţin cea mai înaltă distincţie a Republicii Moldova – Ordinul Republicii. Conform legislaţiei în vigoare, „Ordinul Republicii este distincţia de Stat supremă şi se conferă pentru merite excepţionale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei şi al omenirii.” Acum vine întrebarea: cîţi dintre cei care au primit Ordinul Republicii au meritat această distincţie pentru că activitatea lor a servit binelui Patriei şi al omenirii?

Aflîndu-mă în raporturi colocviale cu numeroşi posesori ai acestei înalte distincţii, m-am convins, de-a lungul anilor, de cîtă meschinărie au fost animaţi şi sînt capabili unii care au obţinut şi alţii care încă mai doresc să intre în posesia Ordinului Republicii. Prioritară, fireşte, este fala personală, o fală tîmpă specifică mediocrităţilor, a rataţilor care cred că doar astfel îşi pot legitima competenţe de care sînt totalmente străini. Adiţional trufiei personale, intervin şi cei 500 de lei suplimentari pensiei. Nu m-am obosit să aflu dacă suma a mai crescut sau nu pentru că e lipsit de importanţă.

Cei dornici să intre în posesia Ordinului Republicii, iar aici repet că mă refer la „o categorie specială”, recurg la cele mai viclene, costisitoare chiar şi dezonorante strategii, în funcţie de relaţiile apropiate pe care le au cei aflaţi la Putere, nu neapărat din anturajul Preşedintelui ţării. De regulă, şeful Statului semnează decernarea acestei distincţii în urma recomandărilor venite din partea celor credibili şi îndreptăţiţi să facă astfel de propuneri. Fireşte că există şi excepţii, iar aici mă refer la abuzurile personale ale jalnicului preşedinte interimar Mihai Ghimpu, care mai că nu şi-a acordat Ordinul Republicii şi sieşi.

Vorbind despre reprezentări strict constituţionale şi conforme cu legislaţia Republicii Moldova, constatăm că Ordinul Republicii este deţinut şi de către o seamă de cetăţeni ai acestui Stat a căror activitate nu are nimic de-a face cu binele Patriei şi al omenirii. Dimpotrivă, ei pot fi încadraţi în categoria acelora care subminează, deschis şi prin acţiuni concrete, Statul Republica Moldova, declarînd că este o artificialitate, un eşec, că este o provincie care trebuie alipită României. Atunci se pune întrebarea: de ce, totuşi, au făcut pe dracul în patru ca să primească Ordinul Republicii din partea unui Stat a cărui legitimitate o contestă şi o subminează? Vedeţi cît de murdari sînt în adîncurile imoralităţii lor civice?

Cam la fel este şi manipulatorul ex-preşedinte român Traian Băsescu, care se luptă pentru redobîndirea cetăţeniei unei ţări pe care ar vrea s-o anexeze României. Păi, dacă tot crede în „idealul unirii celor două ţări”, atunci de ce mai vrea să fie şi cetăţean al Republicii Moldova? Vă daţi seama că circul lui Băsescu şi „lupta lui” cu Preşedintele Igor Dodon, care i-a retras cetăţenia, sînt destinate „electoral” moldovenilor care chiar nu au habar cum le suceşte minţile?

 

Problema care se pune şi ţine şi de competenţele Preşedintelui Dodon

Prin aceea că deţin Ordinul Republicii, unii sfidează şi provoacă grav Statul Republica Moldova. Este ilogic şi ofensator ca unii să spună că Statul Republica Moldova este unul artificial şi trebuie alipit României, dar în acelaşi timp să se bucure de onoruri supreme din partea ţării pe care o denigrează şi îi doresc dispariţia. Acestora trebuie să li se retragă Ordinul Republicii în regim prioritar, ca semn al protejării interesului naţional al ţării în faţa detractorilor şi sabotorilor acestui Stat. Cu oarecari excepţii, cel mult, unii dintre ei se pot mulţumi cu Ordinul Gloria Muncii şi atît, dar nu cu Ordinul Republicii!

Prin faptul că inşi ca poetul ziarist Nicolae Dabija şi mulţi alţii ca el deţin Ordinul Republicii, la modul cel mai sfidător cu putinţă, se scuipă în tot ceea ce se numeşte simbolistica de Stat a acestei ţări. Aceşti oameni au dreptul cetăţenesc să creadă în orice, dar în clipa în care luptă împotriva integrităţii teritoriale a ţării şi afirmă că Republica Moldova este un Stat artificial, Preşedintele ţării este nevoit să ia toate măsurile, să-i lipsească de însemnele statale supreme de recunoştinţă – nu poate fi răsplătit nimeni cu cea mai înaltă distincţie a Statului atunci cînd acel individ demonstrează public că este cel mai mare inamic al ţării căreia îi este cetăţean!

Poate că e timpul ca Preşedintele Dodon să însărcineze o comisie care să-i „inventarieze” pe absolut toţi cei care deţin ilicit Ordinul Republicii. Întrucît îi cunosc şi ştiu cum vor denatura cele semnalate aici, precizez că rîndurile de mai sus nu sînt o delaţiune, ci un apel la primenire morală, la decenţă şi la despărţire de… minciuni biografice de cea mai joasă speţă!

Mihai CONŢIU