Cioclea ne-a lipsit de sistemul national bancar si este premiat cu 600 de mii de lei

Pe 23 Noiembrie, Parlamentul Republicii Moldova a acceptat oficial demisia guvernatorului BNM, Sergiu Cioclea. Apogeul nesimțirii constă în faptul că Cioclea nu s-a ostenit  să vină în sala plenului, scuipînd pe legislatorii care l-au și învestit. Nu mai zic nimic de faptul  că Cioclea n-a prezentat raportul de activitate al BNM pentru 2018 în fața plenului. Care sunt realizările lui Cioclea? Judecați și singuri:

  1. A coborît intenționat cursul dolarului (de la 20 de lei la 16) și euro (de la 21 lei la 19),  ceea ce a condus la  jumulirea gastarbeiterilor și a lovit exportatorii.
  2. Nu a publicat raportul Kroll, ascunzînd, astfel, numele participanților la furtul secolului.
  3. N-a recuperat miliardul furat.
  4. Băncile au redus creditarea afacerilor. (În prima jumătate a anului curent, portofoliul de credite bancare a scăzut pînă la 33,1 miliarde de lei. Anul trecut a fost de 34,2 miliarde).
  5. Redresarea birocratică a inflației a produs stagnarea economică. Totuși, prețurile n-au scăzut, în special la produsele de primă necesitate.
  6. A exercitat presiuni pe conducerea băncilor comerciale pentru a mări rezervele cu lei și valută,  astfel a lipsit economia de bani cash.
  7. A vîndut cele mai importante bănci ale țării, precum VictoriaBank, Moldova Agroindbank în favoarea băncii românești Transilvania, dar și a BERD. A încercat, evident că fără un real succes, să vîndă Moldinconbank.
  8. Pe 5 Octombrie 2018, i-a permis lui Oleg Voronin să concentreze în jurul său 50% din acțiunile Fincombank. Interesant, pentru care merite? Anterior, Banca Națională  a interzis altor acționari să  acționeze la fel.
  9. Cioclea ne-a lipsit de sistemul național bancar. A predat controlul asupra banilor Republicii Moldova acționarilor internaționali, sistem specific țărilor coloniale. Cu acordul guvernatorului Cioclea, actualmente, acționarii internaționali dețin un pachet de 70% din acțiunile bancare. Acum 2 ani, aceștia dețineau o cotă sub de 20%.

Pentru aceste “realizări”, FMI l-a lăudat pe Cioclea, iar speaker-ul Parlamentului, Andrian Candu, a promis să-l decoreze. Și, bineînțeles, pentru munca asiduă la BNM, Cioclea va primi și o compensație morală de  600 de mii de lei drept premiu. Frumos, așa-i?

Bogdan ȚÎRDEA