CINE MAI CREDE IN UE: VISUL EUROPEAN CADE IN SONDAJE

Atitudinea pozitivă a românilor față de UE a scăzut cu șapte la sută față de anul precedent și cu 27 la sută față de rezultatele de acum doi ani.

Încredere românilor în Uniunea Europeană continuă să scadă, potrivit unui sondaj realizat de Mercury Research, la comanda Comisiei Europene.

Astfel, 46 la sută dintre respondenți au declarat că au o atitudine pozitivă față de apartenența României la UE. Această cifră este în scădere cu 7 la sută față de anul trecut, cînd, potrivit Eurobarometrului din 2016, 53 la sută dintre români aveau o atitudine pozitivă față de UE.

În noiembrie 2015, românii declarau în proporție de 73 la sută că au o atitudine pozitivă față de Uniunea Europeană.

În același timp, ponderea euroscepticilor ajunge la 14 la sută, iar a celor cu o atitudine neutră față de UE este de 40 la sută.

Fiind întrebați dacă ”aderarea României la Uniunea Europeană a adus mai multe avantaje sau dezavantaje”, 46 la sută au ales aprecierea pozitivă, în timp ce 25 la sută sînt de părere opusă. Totodată, 28 la sută dintre români au o atitudine neutră față de aderarea la comunitatea europeană.

În același timp, 21 la sută din respondenți consideră că România a avut de cîștigat de pe urma aderării la UE, 13 la sută consideră că România a avut doar de pierdut, iar 66 la sută consideră că nu i-a influențat în niciun fel sau nu știu să răspundă.

Printre problemele care îi îngrijorează pe români în contextul apartenenței României la UE se numără: scăderea puterii de cumpărare din cauza creșterii prețurilor (67 la sută), cumpărarea terenurilor agricole de către străini (57 la sută), emigrarea specialiștilor români către alte țări ale UE (56 la sută), faptul că românii nu au drepturi egale pe piața muncii din UE (53 la sută), traficul de droguri și persoane (52 la sută), închiderea companiilor din România din cauza importurilor masive (52 la sută).

Printre marele avantaje ale aderării la UE românii au numit: posibilitatea de a găsi un loc de muncă în străinătate (35 la sută), acces pe mai multe piețe și la mai multe produse (33 la sută), fondurile UE au dezvoltat regiunea în care locuiesc (30 la sută).

Activitatea Comisiei Europene este apreciată pozitiv de 30 la sută dintre români, Parlamentul European se bucură de atitudine pozitivă a 31 la sută dintre respondenți, Banca Centrală Europeană - 27 la sută, iar Consiliul UE - de 28 la sută.

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este susținută de 73 la sută dintre respondenții români. 60 la sută susțin aderarea Ucrainei, 59 la sută a Serbiei.

Sondajul a fost realizat de Mercury Research, la comanda Comisiei Europene, în contextul împlinirii a 10 ani de la aderarea României și Bulgariei la UE. Datele au fost colectate în perioada 10 Octombrie - 3 Noiembrie 2017, pe un eșantion de 1044 persoane adulte.

Sursa: sputnik.md