CHIRTOACA „S-A CULCAT” SUB PAPUSAR

Comentatorii serioşi afirmau încă din anul 2009 că PL e finanţat de „păpuşar”. Încă de pe-atunci au fost puse bazele cooperării dintre cele două clanuri.

Cumătrismul şi paralele…

Reamintim că, Corneliu Ghimpu, nepotul lui Mihai Ghimpu şi vărul lui Dorin Chirtoacă, este vicepreşedintele „Victoriabank”, instituţie care aparţine oligarhului. Apropo, Corneliu Ghimpu a fost prima candidatură înaintată de PL la postul de preşedinte al Băncii Naţionale a Moldovei.

Valentina Chirtoacă, mama lui Dorin Chirtoacă, activează în calitate de economist tot la „Victoriabank”, iar Dina Ghimpu, soţia lui Mihai Ghimpu, este şefă de direcţie la Ministerul Culturii, controlat de PDM.

Mihai Ghimpu a recunoscut că a dat în chirie reţeaua de benzinării „EUROSIM” companiei „Petrom”, care-i aparţine lui Vladimir Plahotniuc. Tot Ghimpu este şi patronul companiei petroliere „Parstar”, care în anii 2010-2011 a cîştigat o licitaţie fictivă în mun. Chişinău, în sumă de 500 milioane de lei. Altfel spus, între afacerile clanului Ghimpu-Chirtoacă şi afacerile „păpuşarului” există o conexiune foarte strînsă.

Probabil prin acesta se explică şi cîrdăşia de cartel în afacerile cu petrol, care a determinat o creştere ciclică a preţurilor la toate tipurile de produse petroliere în Moldova din ultimul timp. Cum se ştie, ANRE era condusă de Victor Parlicov, reprezentantul PL. Datorită acestor aspecte „Parstar” a devenit al cincilea importator de produse petroliere.

Toată puterea - „păpuşarului”!

După alegerile parlamentare din anul 2010, toate funcţiile de bază deţinute de PL în Guvern şi diferite agenţii aparţineau „păpuşarului”. În anul 2010 chiar Mihai Ghimpu i-a cedat dlui „Păpuşar” funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului şi oamenii informaţi afirmă că nu a făcut-o gratuit.

PL l-a înaintat în guvern la funcţia de ministru al Apărării pe Vitalie Marinuţa, care în anul 2014 a aderat deschis la PDM.

Viceceministru, iar ulterior şi ministru al Sportului a devenit Octavian Bodişteanu (la 30 octombrie 2013), care de asemenea a aderat la PDM.

Ministru Ecologiei a devenit Gheorghe Şalaru, care s-a făcut luntre şi punte ca „Finpar Invest”, firmă ce aparţine „păpuşarului”, să acapareze insulele de lîngă restaurantul „La Izvor” şi cafeneaua „Guguţă” cu tot cu terenurile adiacente.

 Singurul ministru liberal care nu a aparţinut „păpuşarului”, a fost ministrul Transporturilor Anatol Şalaru. Şi asta din cauză că el era omul oligarhului Anatol Stati, activînd ca vicepreşedinte al „Ascom-Group”.

În agenţii situaţia era şi mai deplorabilă

Dorin Drăguţanu, înaintat de către Mihai Ghimpu la funcţia de preşedinte al Băncii Naţionale a Moldovei, a lucrat la firma „Pricewaterhouse Coopers” împreună cu Adrian Candu, finul „păpuşarului”. Anume de cînd Drăguţanu e la conducerea Băncii Naţionale, a fost furat 1 miliard de euro.

Director al Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) a devenit Anatol Donciu, care a activat ca procuror ajunct al Chişinăului. Adică a fost subalternul lui Ion Diacov, fratele lui Dumitru Diacov, actualmente preşedinte de onoare al PDM. Apropo, fiul acestuia activează în continuare la CNA, controlat în totalitate de PDM.

În anul 2012, directorul SIS-ului din partea liberalilor a devenit Mihai Bălan, care a suboronat „păpuşarului” această structură. Apropo, Sanda Bălan, fiica lui, lucrează din pură întîmplare prezentatoare la canalul „Prime”, care aparţine „păpuşarului”.

Directorul Agenţiei „Moldsilva” a devenit Ion Lupu. Desigur, e o coincidenţă şi faptul că în anul 2012 acesta a organizat vînătoarea VIP, la care oameni din PL şi PDM apropiaţi de „păpuşar”, l-au ucis pe Sorin Paciu.

Chirtoacă şi „păpuşarul”: banii n-au miros!

În anul 2011, în timpul alegerilor pentru funcţia de primar, „păpuşarul” l-a ajutat pe Dorin Chirtoacă să ajungă primar cu ajutorul unei hotărîri judecătoreşti mai mult decît dubioasă. În acest fel, nu au mai avut loc alegeri repetate. Şi toate din cauză că în listele PL la alegerile municipale figurau oameni de-ai oligarhului: multimilionarii Mihai Ceban („Cebacot” SRL, deţine dacă-l credem pe C. Cheianu peste 100 de chioşcuri), Iurie Năstas („Transcom-M” SA), care a participat şi la vînătoarea din Pădurea Domnească, Iurie Dîrda („Dancicons” SRL şi „Darsimid” SRL) şi alţii.

Interesant e faptul, cum oamenii păpuşarului sînt promovaţi în toate funcţiile primăriei.

Aliona Berdilă de profesie pictor, devine şef la Direcţia economie şi relaţii patrimoniale. Şi asta pentru ea este concubină avocatului PD Andrei Rusu, care face parte din stafful din rangul II a lui Plahotniuc.

Diana Gurschi devine şefa Direcţiei asistenţă juridică în primăria municipiului Chişinău. Unicul merit al ei este faptul că e concubină cu Nichiforciuc Vitalie, angajat al CNA, (şi fratele deputatului Nichiforciuc Eugeniu, ce se află în stafful de primul nivel al lui Vlad Plahotniuc)!

Efectele nu s-au lăsat aşteptate

În primăria mun. Chişinău a fost creat un sistem extrem de complex de pompare a banilor pentru oligarh şi anturajul său.

În ultimii patru ani, toate evenimentele culturale au fost organizate de către primărie la hotelul „Codru”.

Doar în ultimii doi ani au fost acaparate 300 ha de teren, în valoare de 6 miliarde de lei! Ghiciţi cine au fost principalii beneficiari? Corect, tot firmele pe care le-am enunţat mai sus: „Transcom-M”, „Dansicons” etc.

Dar fiindcă suma a părut prea mică, la şedinţa CMC din 19 mai, exact cu 3 saptămini pînă la ziua alegerilor, s-au acaparat încă 270 ha! Preţul afacerii e unul halucinant: apr.1 miliard lei! Dar care e problema? În principiu, totul este echitabil: daca „aliansul”a furat 1 miliard de euro, de ce Chirtoacă nu poate fura 1 miliard de lei? Printre pretendenţi ar fi şi Moldcoop,controlat de păpuşar care pretinde la 10 ha de pe str. Uzinelor şi mulţi alţii, etc.

Chirtoacă şi PL au ajutat „Finpar Invest”, firma “păpuşarului”, să pună mîna pe insulele din parcul „La Izvor”. Aici au fost preluate 2 ha. Valoarea afacerii -200 mln lei!

 Aceeaşi firmă a cumpărat cafeneaua „Guguţă” şi parcul adiacent din centrul capitalei la un preţ de 8 ori mai mic decît preţul de piaţă.

Vă amintim, că şeful Agenţiei construcţiilor, cel care legalizează majoritatea construcţiilor ilegale, semnate de Nistor Grozavu, este chiar mîna dreaptă a păpuşarului - Ghenadie Sajin, ex-director la „Finpar Invest”! E clară schema?

Troleibuzele bieloruse au fost achiziţionate tot prin intermediul oamenilor „păpuşarului”. Pierderile la buget se estimează la 3 milioane de euro.

Potrivit fostului adept al PL, Oleg Cernei, în anul 2014, printr-o decizie a Ministerului Economiei, controlat de „păpuşar”, a fost preluat în stil raider, controlul asupra „Termocomului” şi activelor acestuia. A fost o captură de amploare: fluxul de numerar anual al companiei constituie 1 miliard 300 de milioane de lei, aproape jumătate din bugetul mun. Chişinău. Valoarea Termocomului, e apr. 9 miliarde lei!. Nici nu e de mirare că tarifele la căldură s-au majorat brusc.

Dacă e să-l credem pe consilierul PL, Oleg Cernei, actualmente primarul negociază cu „păpuşarul” eliberarea autorizaţiei pentru construirea unui hotel de lux în parcul Ştefan cel Mare, iar preţul negocierilor e sprijinul lui Chirtoacă în turul doi de scrutin.

Acesta este motivul pentru care la 14 mai, A. Candu, finul „păpuşarului”, l-a lăudat public pe primarul general pentru încercarea de a „tăia” terenuri municipale cu o suprafaţă totală de peste 270 hectare, şi asta fără o agendă suplimentară! Tot Candu a propus să fie pedepsiţi deputaţii PSRM pentru încercarea de a bloca acest dezmăţ.

Iată de ce nicio plîngere cu privire la abuzurile lui Chirtoacă – şi acestea-s sute – nu este examinată de Procuratura Generală.

La fel e clar, de ce Ghimpu şi Chirtoacă categoric nu-l critică pe păpuşar. Nici dacă ar fi torturaţi…

Din această perspectivă devine clar zelul cu care Prime, Publika, Canal 2, Canal-3 şi alte media ale oligarhului îi creează primarului imaginea unui martir, dacă nu chiar şi sfînt.

Şi iată de ce Păpuşarul nu şi-a scos piesele grele in lupta pentru primărie – Corman, Candu, Tănase. Pe ambrazură este aruncată Monica Babuc, fără şanse reale de acumula măcar 10%.

Din aceste exemple este clar că Chirtoacă s-a culcat sub „păpuşar”. Mai rămîne o singură întrebare: dacă sînt de acord să se culce sub păpuşar şi chişinăuienii?

Din presa centrală