CERTINDU-SE CU BRITANICII, FRANTA FACE JOCUL KREMLINULUI

Brexit-ul rămîne pe primele pagini de ziar și s-a transformat într-un serial prost. Toți așteaptă sfîrșitul lui, deoarece acest fenomen a devenit o sursă de instabilitate politică și economică permanentă. În această situație, rolul Franței este unul deosebit de important, deoarece acțiunile Parisului, după referendumul britanic, sînt îndreptate mai mult spre destabilizarea Regatului Unit, decît spre susținere. Este un adevărat grotesc politic.

Pentru a înțelege adevăratele mize în acest divorț, ar trebui să privim situația de departe și să studiem lucrarea politologului rus Aleksandr Dughin, întitulată ”Bazele geopoliticii. Viitorul geopolitic al Rusiei”. Emmanuel Macron ar trebui să citească măcar rezumatul acestei lucrări. Cartea prezintă strategia care ar permite Rusiei să domine în politică și este o analogie estică a volumului lui Zbigniew Brzezinski ”Marea tablă de șah”. Programul european presupune, ca prim pas, separarea Marii Britanii de restul Europei și apropierea Franței de Germania, deoarece în aceste două țări există o puternică tradiție împotriva anglosaxonilor.

Astfel, votarea Brexit-ului a fost prima fază în realizarea acestui scop, ceea ce a permis excluderea din Uniunea Europeană a Marii Britanii, pe care Rusia o consideră calul troian al americanilor în Europa.

A doua fază constă în promovarea unui Brexit dur, ca rezultat al tensiunilor dintre UE și Marea Britanie. Acest fapt va genera dușmănie și neîncredere, pregătind teritoriul pentru a treia fază: formarea unei armate europene, ruptă de NATO. Strategia Kremlinului este foarte bine gîndită, dar și destul de transparentă, ceea ce i-ar permite lui Macron să evite călcatul pe greble.

Însă, din cîte se vede, comportamentul lui Macron totalmente corespunde dorințelor Moscovei. Președintele francez, precum și mai mulți politicieni, se bucură de posibilitatea de a sancţiona Londra.

Situația se complică și din motiv că Parisul în mare parte ascultă de indicațiile Angelei Merkel, care își impune propriul model întregului continent. Astfel, Franța se află, de facto, sub dominaţia fostului dușman. Iar insistența Franței și Germaniei de a-şi crea propria armată se înscrie perfect în logica separării de NATO, și, în consecință, de anglosaxoni. Acum este greu de imaginat că această pseudo-armată va fi funcțională.

Din toate acestea rezultă faptul că Emmanuel Macron, probabil fără a înțelege, îi face jocul lui Vladimir Putin. Experiența insuficientă în geopolitică, sfaturile proaste ale anturajului - toate acestea au determinat faptul că președintele francez nu are pondere pe arena internațională și nu poate fi comparat cu asemenea vulpi ca Merkel sau Putin.

După Le Figaro, Franța