Cele mai cunoscute rapiri din istorie

De la Iulius Cezar pînă la regi şi politicieni

Răpirea este printre cele mai uimitoare forme de crimă din istorie, printre victime fiind regi, politicieni, artişti şi chiar sfinţi catolici.

Cezar, răpit de către piraţi. Acum mult timp, un autor, poet, preot şi aristocrat roman de 25 de ani a fost răpit de piraţi. Deşi putea să ceară să fie eliberat, bărbatul le-a spus piraţilor să mărească răscumpărarea, chiar dacă acest lucru însemna că va sta captiv pentru mult timp. Numele său a fost Gaius Iulius Caesar. În 75 î.Hr. a plecat într-o călătorie către insula Rhodos, acompaniat de către cîţiva servitori şi prieteni. Însă nu au ajuns niciodată acolo, Marea Mediterană era plină de piraţi. Cezar, împreună cu prietenii săi, au fost capturaţi. Piraţii le-au oferit două posibilităţi, să plătească o răscumpărare sau să fie vînduţi ca sclavi, conform History.

Cezar a ales prima variantă, iar piraţii au trimis cererea unei răscumpărări de 620 de kilograme de argint.  Cezar a oftat şi apoi a izbucnit în rîs, nu era vorba de preţul imens, bărbatul se simţea ofensat. În timpul în care a fost ostatic, Cezar a scris poezii şi şi-a compus discursurile, apoi le-a cerut piraţilor să-l asculte atunci cînd le citea cu voce tare. 

Patronul spiritual al Irlandei a fost adus în ţară cu forţa. Povestea Sf. Patrick este plină de mituri, dar conform unor dovezi, cariera sa ca misionar creştin a început prin intermediul unui act de răpire. Născut într-o familie bogată din Anglia, la sfîrşitul secolului al-IV-lea, Patrick a fost răpit de către o bandă la vîrsta de 16 ani şi dus în Irlanda unde a fost ţinut ca sclav Următorii şase ani şi i-a petrecut lucrînd ca cioban şi dezvoltîndu-şi credinţa creştină. În cele din urmă a scăpat s-a reunit cu familia sa, dar convingerile spirituale l-au îndemnat să se întoarcă în Irlanda. Şi-a petrecut tot restul vieţii încercînd să convertească locuitorii ţării la creştinism. 

Sumă de bani pe cap de rege. În urma restricţiei primite după Cruciadă a Treia, regele britanic Richard I-ul a părăsit Orientul Mijlociu în 1192 pentru a se reîntoarce acasă prin Europa. Din cauza duşmanilor pe care şi i-a creat în Ţara Sfîntă, atunci cînd a trecut prin Viena a fost răpit de către Ducele Austriei şi l-a predat împăratului roman Henric al VI-lea. Pentru ca Richard să-şi recapete libertatea, Henric a cerut 150.000 de mărci. Strîngerea sumei a durat aproximativ un an, taxele din Anglia fiind crescute pentru ca suma să poată fi strînsă. În 1194, Richard a plătit suma şi s-a reîntors în Anglia consolidîndu-şi puterea. La scurt timp însă a pierit în timpul unei lupte din Franţa.

Don Quijote şi Cervantes. Viaţa lui Miguel de Cervantes seamănă cu pasajele din romanul ,,Don Quijote''. În 1575, autorul a fost răpit de către piraţi şi dus în portul african din Alger. În ciuda eforturilor, autorul şi-a petrecut următorii cinci ani ca sclav. În cele din urmă, în 1580, membrii Ordinului Catolic Trinitarian i-au ajutat pe membrii familiei lui Cervantes să strîngă răscumpărarea de 500  de ducate din aur. Cervantes s-a reîntors în Spania, unde şi-a început cariera de scriitor. 

Răpirea care putea declanşa un conflict internaţional. Fiu al unui imigrant grec, Ion Perdicaris era un bărbat care se îmbogăţise din industria gazelor. În Mai 1904, pe cînd bărbatul trăia în Maroc, a fost răpit din casa sa de către forţele lui Mulai Ahmed ibn-Muhammed er Raisuli, căpetenie a unei bande tribale. Raisuli a cerut o recompensă de 70.000 de dolari şi o serie de schimbări politice pentru ca Perdicaris să-şi recupereze libertatea. Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Theodor Roosevelt, a urgentat imediat procedurile Guvernului din Maroc pentru eliberarea bărbatului. După trimiterea unei nave către portul din Maroc pentru a-şi prezenta forţele, preşedintele SUA a trimis un ultimatum sultanului:  ,,Perdicaris viu sau Raisuli mort". La cîteva zil, Perdicaris şi nepotul său au fost eliberaţi.

,,Procesul Secolului''. În după amiaza zilei de 1 Martie 1932, Charles Lindbergh şi soţia sa au descoperit că fiul lor în vîrstă de 20 de luni, Charles Jr., a fost răpit din camera sa. În locul copilului fusese lăsat un bilet de recompensă în care erau ceruţi 50.000 de dolari. Disperaţi, cei doi părinţi au plătit răscumpărarea şi au aflat că fiul lor se afla pe o barcă de pe coasta oraşului Massachusetts, însă atunci cînd poliţişti au inspectat vasul, locul era gol. Forţele de ordine au determinat că Charles Jr. a fost ucis în aceiaşi seară în care a fost răpit. Procesul a rămas pe loc pînă în momentul în care o chitanţă a dus către un tîmplar din Germania, numit Bruno Hauptmann. În casa bărbatului fiind descoperită suma de 14.000 de dolari. În Aprilie 1936, bărbatul a fost găsit vinovat şi executat pe scaunul electric. 

Războiul Civil din China. La mijlocul anului 1930, China se afla în una dintre cele mai mari crize ale ţării. China era implicată într-un Război Civil dintre liderul Chiang Kai-shek şi forţele comuniste chineze. În aceiaşi perioadă, Japonia invada Manciuria. În 1936, Chiang a fost răpit de către generalii Zhang Xueliang şi Yang Hucheng. Bărbatul a fost ţinut în izolare timp de două săptămîni. În schimbul libertăţii sale, a fost forţat să jure că va realiza o alianţă cu puterea comunistă pentru a lupta împotriva Japoniei. Deşi Chiang i-a arestat pe cei doi răpitori ai săi, şi-a ţinut promisiunea faţă de comunişti.

Nepoata patronului unui ziar care a ajuns pe prima pagină a ziarelor. Unul dintre cele mai bizare cazuri de răpire a început în 1974, cînd Patricia Hearst de 19 ani, nepoata lui Wiliam Randolph Hearst, a fost luată din apartamentul său. Cîteva zile mai tîrziu, un grup radicalist şi-a asumat responsabilitatea pentru crimă şi a anunţat că o ţinea pe tînără ca prizonieră politică. Răscumpărarea a constat în donarea milioanelor de dolari sub forma hranei către familiile sărace din California. Fata şi-a recăpătat libertatea, însă, într-o înregistrare audio, Patty Hearst îşi declara susţinerea faţă de grupul radicalist, adoptîndu-şi pseudonimul ,,Tania''