CEA MAI MARE PIAŢĂ DIN LUME PENTRU MĂRFURILE MOLDOVENEŞTI INTRĂ LA APĂ

Economia Rusiei îşi încetineşte creşterea

Veşti proaste de pe “frontul” de la Est, cum ar veni după un mare scriitor german. Rusia, care este cea mai mare piaţă străină pentru mărfurile moldoveneşti, mai bine de o treime din exporturile noastre, a înregistrat în primul trimestru cea mai slabă creştere economică din 2009, de 1,6 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza reducerii investiţiilor companiilor, între care şi Gazprom, şi a recesiunii prelungite din zona euro, care afectează cererea de materii prime.

Potrivit biroului de statistică de la Moscova, ritmul de creştere economică a încetinit pentru al cincilea trimestru consecutiv. Aceasta după ce ministerul rus al Economiei anticipa un avans de 1,1 la sută, iar analiştii de 1,2 procente. Prin urmare, economia celui mai mare partener al Moldovei se îndreaptă spre stagnare în condiţiile în care recesiunea din zona euro, cu care Rusia derulează jumătate din activităţile sale comerciale, durează de şase trimestre.

Companiile ruseşti reduc investiţiile. Cheltuielile guvernamentale pentru Olimpiada de la Soci din 2014 se apropie de sfîrşit, iar creşterea salariilor din sectorul de stat scade. Încetinirea extinderii Produsului Intern Brut a determinat Ministerul Economiei, luna trecută, să reducă estimarea de creştere economică pentru 2013 de la 3,7 la 2,4 procente. Anul trecut, PIB-ul Rusiei a avansat cu 3,4 procente.

În aceste condiţii, Andrei Klepaci, secretar de stat în Ministerul Economiei, spune că economia Rusiei nu va intra în recesiune fără un şoc extern, cum ar fi o evoluţie negativă a economiei mondiale. El consideră că este de aşteptat o îmbunătăţire a condiţiilor macroeconomice în a doua jumătate a anului.

Deşi, situaţia din economia Rusiei este cea mai proastă din ultimii patru ani, Dmitri Medvedev, şeful cabinetului de miniştri de la Moscova, pare destul de calm. El este sigur că starea economiei ţării sale nu este tocmai rea. Însă, precizează că Rusia are nevoie de o altă “viteză” de creştere, cel puţin 4-5 procente anual. Mai mult ca atît, Medvedev a dat asigurări că situaţia proastă din economie nu va afecta nicicum programele sociale, întrucît guvernul rus nu intenţionează să renunţe la finanţarea lor. Vorbind despre prognozele evoluţiei economiei Rusiei, acesta a spus că nu se va repeta criza din 2008-2009. Conducătorul guvernului de la Moscova i-a liniştit pe ruşi, explicîndu-le că nu există nici un motiv că aceştia să-şi facă rezerve de sare şi chibrituri.

Însă optimismul lui Dmitri Medvedev nu este împărtăşit de toţi ruşii. Bunăoară, presa de la Moscova a relatat în repetate rînduri că activitatea acestuia în calitatea de şef al Executivului rus este criticată foarte des de politologii şi comentatorii locali. De pildă, în cadrul ultimei conferinţe video cu ţara, Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse, a fost întrebat de mai multe ori cînd va fi concediat un ministru sau altul. În ultima vreme, răzbesc voci care ar da de înţeles că, totuşi, Putin ar fi dispus să-l înlocuiască pe actualul prim-ministru cu Alexei Kudrin, fost vicepremier, responsabil de sectorul financiar al ţării, care a plecat din Guvern tocmai din cauza neînţelegerilor cu Dmitri Medvedev.

De altminteri, Putin a recunoscut în cadrul videoconferinţei recente că i-a propus de mai multe ori lui Kudrin să revină în Guvern, însă acesta a refuzat, precizînd că deşi are o experienţă bogată, nu este de acord cu unele decizii politice adoptate de către conducerea Rusiei. Cine ştie, poate odată că demiterea lui Medvedev aceste divergenţe vor dispărea!

Vlad LOGHIN