CE SE VA INTIMPLA CU CONSTRUCTIILE ILEGALE IN CHISINAU: AU FOST SESIZATE CNA SI PROCURATURA

Locuitorii Capitalei au de suferit din cauza dezordinii de care se fac vinovate atît întreprinderile de construcții, cît și instituțiile, funcționarii care eliberează autorizațiile.

Vicespicherii Parlamentului Republicii Moldova au adresat un demers organele de drept, solicitînd să fie verificată legalitatea eliberării autorizațiilor de construcție din ultimul an. Vicepreședintele Parlamentului Ion Ceban a scris despre acest lucru pe pagina sa oficială de Facebook.

„Construcțiile ilegale sînt una dintre cele mai stringente probleme din Chișinău. Locuitorii Capitalei au de suferit în urma dezmățului de care se fac vinovați atît firmele ce execută lucrări de construcție, cît și instituțiile și funcționarii ce eliberează certificate de urbanism, autorizații de construcții, etc.”, a scris Ion Ceban pe pagina sa oficială de Facebook.

Ceban a mai menționat că, împreună cu colegii căi, vicepreședinții Parlamentului Republicii Moldova Alexandru Slusari și Mihai Popșoi, a venit cu un demers către organele competente - Centrul Național Anticorupție, Procuratura Generală și Agenția pentru Supraveghere Tehnică, pentru a efectua controale asupra legalității eliberării mai multor autorizații de construcții, începînd cu 1 mai 2018.

„Astăzi urmează să formăm grupul tehnic pentru propunerile de reglementare în domeniu. Orice sugestie, reiterez, este binevenită”, a mai scris Ion Ceban.

Anterior, un proiectul de lege privind instituirea moratoriului asupra autorizării și continuării executării unor lucrări de construcție în municipiul Chișinău a fost avizat pozitiv de la Guvern.

Totodată, Ministrul Economiei așteaptă ca autoritățile responsabile de domeniul construcțiilor să vină cu propuneri pentru modificări legislative, care să pună capăt intervențiilor urbanistice ilegale și păguboase în Chișinău.

„Ministerul Economiei și Infrastructurii susține cu ambele mîini inițiativa de a soluționa problemele din municipiul Chișinău, privind amplasările de noi obiecte în curțile blocurilor locative. Actele permisive ale autorităților municipale urmează să fie verificate pe subiectul de legalitate și luate măsurile necesare pentru a le anula pe cele care au fost emise cu încălcări și au atras ocupări abuzive de terenuri, care au generat conflicte cu locatarii blocurilor din vecinătate sau i-au lăsat fără infrastructura necesară”, a scris Vadim Brînzan pe pagina sa oficială de Facebook.

Sursa: sputnik.md